//

Венесуела: занепокоєння Церкви щодо загрози тоталітаризму

Морально неприйнятними окреслили єпископи Венесуели визнання за президентом спеціальних повноважень, метою яких начебто є боротьба з наслідками повені. Перед тим критичну оцінку декретам Уго Чавеса висловив митрополит Каракаса кардинал Хорхе Уроза (Jorge Urosa). На закінчення пленарної зустрічі єпископату видано комунікат, в якому звертається увагу на те, що відповідний закон, що дає главі держави спеціальні привілеї і обмежує владу парламенту, є ударом по волевиявленню народу під час виборів.

 

Єпископи нагадали, що громадськість висловилась 2 грудня 2007 року на референдумі проти змін устрою, які намагаються "пропхати задніми дверями". На переконання єпископату, нові прописи мають мало спільного з реальними потребами країни. Тим часом ситуація у Венесуелі стає щоразу тяжчою у зв'язку з поширенням невпевненості і насильства, заборгованості країни, продуктовим дефіцитом та подорожчанням життєвих витрат.

 

Церкву тривожить також систематичне обмеження свободи і совісті, створення альтернативних органів самоуправління на місцевому та регіональному рівнях, забирання нерухомості у справжніх власників. "Держава не може здійснювати тотального контролю над громадянами, ані створювати умови для нескінченного перебування при владі - ствердив венесуельський єпископат. - Знищення чи заставляння замовкнути всіх тих, хто думає по-іншому, суперечить християнським вартостям, правами людини та загальнолюдським цінностям".

 

За матеріалами: Radio Watykanskie