//

В Єрусалимі пройшла зустріч Двосторонньої комісії Равинату Ізраїлю і Комітету Святійшого Престолу з релігійних зв'язків з євреями

З 29 по 31 березня в Єрусалимі пройшла 10-а зустріч Двосторонньої комісії делегацій Равинату  Ізраїлю і Комітету Святійшого Престолу з релігійних зв'язків з євреями. Під час зустрічі були обговорені проблеми віри і релігійного керівництва в світському суспільстві. Головний рабин Шеар Йєшув Коен, співпрезидент Двосторонньої комісії, вітаючи учасників, підкреслив історичну важливість цієї зустрічі. А з боку католиків виступив кардинал Хорхе-Марія Мехія (співпрезидент), який передав вітання делегатам від кардинала Курта Коха, недавно призначеного на пост президента Комітету Святійшого Престолу з релігійних зв'язків з євреями.


Ціль обговорень полягала в тому, щоб визначити проблеми, з яким зустрічається сучасне світське суспільство. У загальній заяві, написаній учасниками зустрічі, вказано, що швидкий розвиток технології, нестримний споживацький менталітет, ідеологія нігілізму з гіпертрофованим індивідуалізмом за рахунок колективного блага привели до моральної кризи суспільства. Разом з перевагами емансипації в останнє століття спостерігалося зростання насильства і варварства. Сучасний світ, вказано далі в заяві, по суті, позбавлений відчуття приналежності, значення і мети.


Релігійне і духовне керівництво відіграє вирішальну роль в протистоянні цим проблемам. Воно покликане прищепити надію і бути моральним керівництвом, заснованим на усвідомленні Божественної присутності і образу Бога у всіх людях.


Більш того, вивчення Слова Божого в Святому Письмі дарує необхідне натхнення і задає правильний напрям життю. Тому на зустрічі фігура Мойсея була вибрана парадигмою релігійного керівника, який зустрів Бога, відповів на Божественний заклик зі всією своєю вірою, був людинолюбний, безстрашно проголошував Слово Боже. Авторитет Мойсея виходив з його повного підпорядкування Богові і готовності до діалогу.

 

В заяві також вказується на необхідність співпраці між релігійним керівництвом і цивільними правовими інститутами в справах милосердя.

 

А кажучи про практичне застосування релігійного керівництва для вирішення проблем сучасності, Двостороння Комісія виразила надію на те, щоб переговори між Святійшим Престолом і Ізраїлем привели до позитивного результату на благо обох сторін.

 

Джерело: Радіо Ватикан