//

В Освенцімі відбудеться міжнародний науковий семінар, присвячений філософській і богословській спадщині Едіт Штайн

Цьогоріч виповнюється 70 років від дня смерті німецького філософа і теолога католицької святої Бенедикти Хреста, більш відомої під своїм світським ім'ям Едіт Штайн. В Освенцімі, де 9 серпня 1942 року її вбили нацисти, відбудеться міжнародний науковий симпозіум, присвячений її працям.

 

У конференції «Едіт об'єднує», яку організували Центр діалогу і молитви Освенціма, Краківський університет ім. Івана Павла II та Краківська провінція Ордена кармеліток, візьмуть участь фахівці з університетів Італії, Польщі, Ірландії, Великобританії, Іспанії. У центрі уваги вчених будуть філософська антропологія, феноменологія, містика Едіт Штайн, а також її погляди на проблему юдео-християнських взаємин.

 

Едіт Штайн народилася в німецькому Бреслау (нині – польський Вроцлав). Вона була наймолодшою, 11-ою, дитиною в єврейській родині. Отримала освіту в університетах Бреслау, Геттінгена і Фрайбурга, де вивчала філософію, психологію й історію. Після захисту докторської дисертації «Про проблему проникнення в сутність» (Zum Problem der Einfühlung), написану під керівництвом видатного філософа, засновника феноменології Едмунда Гуссерля, вона стала його науковим співробітником.

 

Вихована у релігійній єврейській родині, під час свого студентського життя Едіт охолола до юдаїзму. Вона згадувала згодом, що феноменологія багатьох приводила до прийняття християнства. Гуссерль наголошував, що людина має можливість пізнати об'єктивну реальність і реальність надприродну. Разом з тим сильний вплив на рішення Едіт стати католичкою мали книги іспанської містички Терези Авільської. Вони ж згодом вплинули на її вибір монашого ордену – вона стала кармеліткою і продовжила свою дослідницьку діяльність, вивчаючи твори іншого іспанського містика – св. Івана від Хреста.

 

Після приходу до влади в Німеччині нацистів Едіт-Бенедикту відправили в Аушвіц, де вона і загинула. 1987 року її беатифікували, а 1998 року – канонізував Папа Іван Павло II.

 

За матеріалами: sedmitza.ru