//

Ув’язнена християнка Асія Бібі говорить, що її можуть вбити

Християнка Асія Бібі, яка перебуває в ув’язненні, висловила жаль і стурбованість з приводу вбивства прем’єр-міністра Пакистану ісламськими екстремістами. Вона порівняла його з губернатором з Пенджабу Салманом Тасіром, який публічно виступив на її захист, за що «заплатив своїм життям», сказав адвокат Асії. Асія Бібі також висловила занепокоєння, що наступною жертвою може стати вона.

 

Пригадаємо, що губернатора вбив його особистий тілооохоронець за критику закону про богохульство в Пакистані. Через порушення саме цього дискримінаційного закону Асія Бібі потрапила за грати. Як передає CNA, в в’язниці де перебуває Асія з’явились плакати з зображенням Саламан Тасіра та прем‘єра Шабхаза Бхатті, на яких написано «Хто наступний?».

 

Асія також говорить, що частина її надії померла разом з Бхатті. Єдине, що дає надію, це підтримка всіх християн в Пакистані і у всьому світі. А також зустріч з дітьми, яка стала можливою після бюрократичних процедур, говорить адвокат.

 

Юристи Асії Бібі також говорять, що зараз варто відкласти процес оскарження поки в суспільстві панує значне напруження. Водночас вони наголосили на захисті релігійних меншин в Пакистані. 7 березня Асоціація юристів Пакистану організувала акцію протесту в зв’язку із вбивством прем’єра. Президент Асоціації Акбар Мунавар Дуррані сказав, що вбивство є свідченням екстремізму і тероризму, який бушує по всій країні. Він також закликав скасувати всі дискримінаційні закони, а також заборонити публікації, які підживлюють ненависть до християн.

 

Акбар Мунавар закликав притягнути до відповідальності екстремістських лідерів, які закликали вбивати християн за те, що вони виступають за перегляд дискримінаційного закону. 3 грудня 2010 року імам найстарішої мечеті Пешавару Малун Юсаф Куреші пообіцяв 500 000 рупій (5800 доларів) за кожне вбивство жінки, яка уникнула суду відповідно до закону про богохульство.

 

Представники Лондонського центру правової допомоги говорять, що закон про богохульство є очевидно коренем і причиною переслідувань та пообіцяли, що домагатимуться скасування такого закону.

 

За матеріалами CNA

 

Довідка «Католицького Оглядача»

 

Закон про богохульство був прийнятий в Пакистані в 1986 році. Він передбачає смертну кару за образи на адресу пророка Мухаммеда. Офіційно за цим законом в Пакистані не було винесено жодного смертного вироку. Однак, десятки людей (християни, індуїсти і мусульмани), звинувачені в образі Корану, були вбиті або в місцях ув'язнення, або після звільнення. Від моменту його введення, в бoгохульстві звинувачено щонайменше 1025 осіб. «Багато людей було вбито через фальшиве звинувачення, навіть якщо їх невинність можна було довести» - зауважує католицький ординарій Файсалабаду єпископ Джозеф Коуттс. Інші люди провели у в'язниці багато років, незважаючи на те, що їх провина так ніколи і не була доведена. Прикладом того є недавнє звільнення з-під ґрат 60-річної Зайбули Ніса, яка провела там 14 років, а жоден суд її так і не засудив. Один з суддів «висловив співчуття з приводу довгого утримання жінки».

 

Агентство Fides наводить також випадок жінки, яку в богохульстві звинуватив сусід, з яким вона судилась за землю. Мусульмани почали переслідувати її родину, кажучи, що єдиною можливістю вижити для них є перехід на іслам.