//

У Єгипті сталися зіткнення мусульман і християн

Принаймні 16 людей отримали поранення під час нападу мусульман на церкву і будинки християн недалеко від Каїра, - повідомляє Християнський Мегапортал invictory.org.

 

Заворушення в Дашурі, селі, що знаходиться недалеко (близько 40 км) від Каїра, почалися після того, як один мусульманин помер від поранень, отриманих в зіткненнях в п'ятницю.

 

Спалахи насильства між мусульманською більшістю Єгипту і християнською меншістю країни відбуваються нерідко. Але нинішні хвилювання - перші після того, як Мохаммед Мурсі зайняв пост президента.

 

Вранці в середу поліція застосувала в Дашурі сльозоточивий газ, щоб зупинити натовп мусульман, який збирався підпалити церкву. У відповідь були підпалені кілька будинків християн і три поліцейські машини, повідомили представники властей.

 

За офіційною інформацією, в числі 16 чоловік, що отримали поранення, було десять поліцейських.

 

Представник коптського архиєпископа Гізи сказав агентству Ассошиейтед прес, що все християнське населення Дашура втекло зі  селища.

 

Натовп "грабував і підпалював крамниці, в тому числі, ювелірний магазин ... і тероризував місцеве населення, змушуючи їх залишати свої будинки", - цитує агентство заяву клерика.

 

Напруженість виникла в п'ятницю, коли клієнт-мусульманин звинуватив християнського працівника пральні в тому, що той нібито обпалив його сорочку під час прасування.

 

Скандал переріс в масові безлади, в ході яких жителі села кидали запальні бомби. Один мусульманин був смертельно поранений.

 

Він помер від отриманих поранень у вівторок, що стало приводом для нової хвилі заворушень.

 

Близько 10% єгиптян є християнами-коптами. Вони побоюються, що більш радикальні форми ісламу, які  відроджуються після падіння режиму президента Хосні Мубарака, можуть поставити під загрозу їх безпеку в Єгипті.

 

У жовтні минулого року в результаті нападу на церкву в Олександрії загинули 24 людини.