//

У Папському Латеранському університеті представили нові дослідження про II Ватиканський Собор

У Папському Латеранському університеті напередодні святкування 50-річного ювілею II Ватиканського Собору пройшла презентація 3 книг, присвячених вивченню спадщини собору і його впливу на життя Католицької Церкви.
Портал Zenit повідомляє, що на зборах, організованих Центром досліджень II Ватиканського Собору, ректор Латеранського університету Енріко Даль Коволо представив роботи вчених Центру: «Спадщина і вчительство Пія XII», «Хорватська церква і II Ватиканський собор», «Іван Павло II і Собор. Виклик і обов'язок».


Даль Коволо зазначив, що дослідження «сприяють новому герменевтичному  синтезу рішень II Ватиканського Собору, який міг би подолати вади неправильного розуміння значення собору, що виникли внаслідок однобічної інтерпретації». Прелат закликав повернутися до роботи з архівними документами собору, яка могла б «скласти загальне, всеосяжне уявлення про його діяння».


Директор Центру Філіпп Шено вважає, що «книги розширюють контекст рішень II Ватиканського Собору, розглядаючи локальні джерела богословів — учасників собору». На думку Філіппа Шено, собор як подію духовного життя не можна зводити до 16 схвалених документів. «Необхідно розглядати дослідження, які сприяють розумінню історичної ситуації і духу собору», - підкреслив Шено.


Він вважає, що після II Ватиканського Собору немає підстави говорити про «розрив з минулим». З історичної точки зору, собор знаменує собою «кінець епохи Контрреформації, не заперечуючи при цьому безперервності традиції».

 

Джерело: www.sedmitza.ru