//

У Пакистані ліквідовано міністерство у справах релігійних меншин

У Пакистані ліквідовано федеральне міністерство у справах релігійних меншин. Частину його функцій віднині візьме на себе місцева влада. Цю інформацію підтвердив актуальний глава даного міністерства, католик Акрам Джілл. Що формально сталося – це результат «реструктуризації уряду», що триває вже декілька місяців, а насправді – і про це говорять місцеві християни – це позбавлення від проблем, які створювала ця інституція, що намагалася нагадувати про права релігійних меншин в країні, де набирає силу ісламський фундаменталізм.


Не лише мусульмани, але і, скажімо, індуїсти, дуже побоюються, що віднині їх голос взагалі не буде почутим, а самі вони будуть позбавлені решти своїх прав. Вираженням цих побоювань стали багаточисельні конференції і мирні маніфестації, що прокотилися по всій країні впродовж останніх тижнів, і які вимагали збереження міністерства у справах релігійних меншин. Але, як бачимо, результату вони не принесли.


Скасування міністерства у справах релігійних меншин вже встигли назвати «другим вбивством Шахбаза Бхатті». Ця людина, католик за віросповіданням, що очолював згадане міністерство був вбитий ісламськими фундаменталістами, оскільки захищав засуджену до смерті християнку Асію Бібі і вимагав внесення серйозних змін до горезвісного «закону про богохульство». Він також протистояв існуючим ще тоді планам ліквідації очолюваного ним міністерства, намагаючись при цьому заручитися міжнародною підтримкою (зокрема, підтримкою держсекретаря США Хіларі Клінтон).


Прем'єр-міністр Пакистану Раза Гілані заявив, що замість скасовуваного міністерства найближчим часом буде створено інше: федеральне міністерство у справах релігійної гармонії і прав людини, яке і буде займатися меншинами. Проте це не знімає побоювань у зв’язку із ліквідацією міністерства у справах релігійних меншин, тим більше, що його створення свого часу подавалося урядом Пакистану як велике досягнення на шляху демократизації країни.

 

Джерело: Сибирская католическая газета