//

У Ліхтенштейні із традиційної програми святкування Дня нації виключили Службу Божу

Влада Ліхтенштейну вирішила відмінити Службу Божу, яку раніше за традицією відправляв під час Національного дня католицький архиєпископ Вадуца на галявині перед княжим замком. Таке рішення було прийнято напередодні запланованого в альпійському князівстві відокремлення Церкви від держави, пояснив Архиєпископ Вадуца Вольфганг Хаас.


Ті, хто хоче помолитися на Службі Божій під час Національного свята, можуть це зробити в соборі Вадуца або в своїх парафіях, наводить слова наслідного принца Алоїса видання «Батьківщина» («Vaterland»). На думку принца, нововведення по суті нічого не змінює.


На даний час в Ліхтенштейні готується законопроект, що регулюватиме стосунки між державою і релігійними спільнотами та їх фінансування.  Глава уряду Клаус Чучер пояснив, що, якщо Церква збереже свій конституційно-правовий статус, за нею залишиться, у тому числі, право викладати Закон Божий у навчальних закладах або надавати духовну допомогу в суспільних установах. Новий закон передбачає також перехід релігійних спільнот на самофінансування. Державне фінансування скасовується.


За відділення Церкви від держави виступають Архиєпископ Вадуца Вольфганг Хаас, правлячий монарх Ліхтенштейну князь Ханс-Адам II і наслідний принц Алоїс.


Джерело: www.sedmitza.ru