//

Страсбургський суд: заборона на гетерологічне запліднення не порушує прав людини

Заборона на гетерологічне запліднення не порушує Європейської конвенції про захист прав людини: про це повідомляє рішення Страсбургського суду, винесене з приводу австрійського закону, який – подібно до аналогічного італійського, названого «закон номер  40», – не допускає гетерологічного штучного запліднення. Зі скаргою до суду звернулися дві подружні пари з Австрії, які стверджують, що закон їхньої країни про штучне запліднення порушує їхнє право на створення сім’ї. В оприлюдненому 3 листопада рішенні Велика палата Страсбургського суду заявила про допустимість законів європейських країн, які забороняють використання донорських сперматозоїдів і яйцеклітин для штучного запліднення.


Президент асоціації «Наука і життя» Лучо Романо коментує: одним з основоположних прав людини являється не тільки захист життя зачатої дитини, але й захист батьківства – яке повинно бути зрозумілим як зі соціальної, так і з біологічної і генетичної точки зору. Рішення суду співзвучне з італійським законом номер 40. Він забороняє гетерологічне запліднення тому, що воно передбачає наявність «третіх осіб», окрім батьків.
Не існує «права на дитину» – часто ним називають суто особисту потребу, яка і змушує людину застосовувати техніку, яка нерідко призводить до знищення життя, яке зародилося.


Разом з винесеним недавно іншим рішенням в області біоетики – недопустимості маніпуляції ембріонами, яка призводить до їхнього знищення, – дана постанова Страсбургського суду ще раз звертає увагу на значення «права на життя». 

 

За матеріалами www.radiovaticana.org