//

США висовує протест В’єтнаму після побиття американського дипломата

Держдепартамент США висунув різкий протест уряду В’єтнаму після того, як в цій країні побили американського дипломата після спроби відвідати хворого католицького священика, котрий знаходиться під домашнім арештом.

 

 

Радіо «Free Asia» 5 січня повідомило, що висунення протесту відбулося після того, як місцева поліція побила Крістіана Мерчанта – працівника посольства США в Ханої – коли той намагався відвідати католицького священика Нгуєна Ван Лі.

 

 

Крістіан Мерчант, що проживає разом з дружиною та двома дітьми в м. Ханой, В’єтнам, був побитий біля дому 63-річного про-демократичного активіста, отця-емерита, котрий перебуває під домашнім арештом в м. Х’ю. Минулого року отця випустили із в’язниці у зв’язку із станом здоров’я. Дипломат мав попередньо призначену зустріч зі священиком, котрий потім розповів радіо «Free Asia», що був свідком того, як Мерчанта повалили на землю, запхали до поліцейської машини і відвезли. Причому, садячи його в машину, кілька разів притиснули йому ноги, закриваючи двері.

 

 

«Уряд США висловив різкий офіційний протест уряду В’єтнаму» - повідомив американський посол в Ханої Майкл Мічалак. «Ми чекаємо на офіційну відповідь від уряду В’єтнаму.»

 

 

Марк Тонер, речник держдепартаменту США, на брифінгу 6 січня повідомив, що п. Мерчант вже почувається краще.

 

 

Офіційні представники В’єтнаму при посольстві у США відмовились коментувати цю ситуацію.

 

За матеріалами CNA