//

Рим проведе симпозіум про Церкву в Європі під час комунізму

24 квітня в Угорській Академії в Римі пройде одноденний симпозіум на тему "Католицька Церква в Центральній і Східній Європі в умовах комунізму. Відносини, стратегія, тактика ". Анонсуючи цю подію, "L'Osservatore Romano" підкреслює, що його метою є "демонстрація складної логіки цього драматичного протистояння, що в другій половині ХХ століття мало глибокий вплив на історію Церкви, що зіткнулася  з різними комуністичними режимами".


Ватиканське видання відзначає, що це протистояння "вимагало різноманітної  поведінки і стратегій, залежно від періоду і країни". "Святий Престол, єпископи і священики, повинні були враховувати не тільки доктринальний аспект, а й пастирський", - стверджує газета і повідомляє, що на прикладі Угорщини, Польщі, Чехословаччини, Румунії та Югославії, учасники намагаються показати засоби, за допомогою яких Церква намагалася забезпечити "виживання" церковних громад і структур, необхідних для приділення таїнств ".


На симпозіумі мова піде "про переслідування і мучеників комунізму на прикладі таких постатей, як кардинали Міндсенті і Вишинський або католик мирянин з Угорщини Дюла Сегфю; учасники згадають також східну політику Ватикану (Ostpolitik), починаючи від Югославії часів Тіто" - повідомляє "Osservatore" .


Співорганізаторами  зустрічі буде ряд наукових установ Риму. Патронат над заходом взяв Папський комітет історичних наук.

 

За матеріалами radiovaticana.org