//

Право на життя людини важливіше, ніж її право знати батьків

Благодійна організація Caritas Католицької церкви в Польщі виступила з різкою критикою ініціативи ООН про закриття "вікон життя" в Європі.


"Життя людини важливіше, ніж будь-які правила", - заявив директор Caritas священик Маріан Субоч. Він нагадав, що 50 діючих нині в країні "вікон життя" вже врятували життя 44 немовлятам, і подібна позитивна статистика є в інших країнах Європи.


Комітет ООН з прав дитини оголосив про намір звернутися до Європарламенту з пропозицією закрити діючі в країнах Європи "вікна життя". На думку комітету, "вікна життя", де матері можуть анонімно і без правових наслідків залишити дитину, суперечать Конвенції про права дитини, зокрема, порушують право дітей знати своїх батьків.


На думку священика, закриття під тиском ООН "вікон життя" призведе до збільшення кількості абортів. Є свідчення жінок, які - якби не було "вікон життя" - зробили б аборт під час вагітності, незважаючи на те, що католицьке віровчення, яке сповідує велика частина населення Польщі, називає аборт навмисним убивством людини.


"Право знати особистість не може бути важливішим, ніж право на життя", - заявив Маріан Субоч. Він висловив сподівання, що Ватикан, який є постійним спостерігачем при ООН, відреагує на ситуацію.


Перше в світі "вікно життя" з'явилося в кінці XII століття в одній з римських лікарень, яку утримували монахині. В даний час "вікна життя", крім Європи, діють в Японії і США.


Зазвичай вони обладнуються в малолюдних місцях, щоб забезпечити матері анонімність . Вони відкриваються ззовні, обладнані вентиляцією і підігрівом, щоб життю новонародженого ніщо не загрожувало. Після закриття вікна, чергова отримує спеціальний сигнал прийняти дитину. Потім дитину направляють в клініку на обстеження і починається пошук сім'ї, яка могла б усиновити новонародженого.


За матеріалами: http://procatholic.ru