//

Париж: «революція» в Церкві

Французькі католики не хочуть смерті своєї Церкви - так католицька газета La Croix описує процес порятунку католицтва в країні.

 

Церкві у Франції загрожує справжня катастрофа у зв'язку з тривалою кризою покликань. Сьогодні вмирають або йдуть на пенсію останні покоління священиків, що почали своє служіння ще до появи цієї проблеми. Коли в 90-х роках криза вперше почала заглядати в очі, обмежилися об'єднанням кількох парафій в одну. Сьогодні навіть це рішення не проходить іспит, оскільки один священик може отримати під опіку 60 парафій. Про подальше об'єднання спільнот не може бути і мови.

 

Зате прокинулися миряни, які не можуть змиритися із закриттям церков і не хочуть, щоб із звичного для них щоденного пейзажу зникли місця сакрального характеру. Це пожвавлення «знизу» присутнє майже в кожній єпархії. А французький єпископат вирішив все це описати. В одному документі зібрані різні ініціативи, які роблять миряни з метою врятувати свої церкви. В більшості випадків вони полягають в організації зустрічей, під час яких проходить літургії слова без священика. Але не лише. У багатьох храмах з'явилися групи вірних, які на місцях продовжують місію Церкви. Настоятель відвідує їх один раз на якийсь час, оскільки, якщо він опікується кількома десятками спільнот, то стає вже мандруючим пастирем.

 

Згідно свідоцтвам, зібраним в документі французького єпископату, випливає, що багато єпископів прагнуть санкціонувати нову ситуацію, доручаючи віруючим офіційну місію. Це відбувається особливо в тих випадках, коли якась одна з великих парафій вже взагалі не може розраховувати на появу нового настоятеля. В єпархії Байє (північ Франції) така доля спіткала вже восьму по рахунку спільноту. У подібній ситуації священика заміняє координатор з мирян. Звичайно ж, він не виконує функцій священнослужителя, лише підтримує життя парафії.

 

Як вважає La Croix, зміни, що відбуваються у французьких парафіях, носять революційний характер. В результаті необхідності вони видозмінюють природу Церкви, яка, по суті, більше опирається на віруючих, ніж на священиків, оскільки останніх просто немає, і найближчими роками не буде.

 

Чергову проблему приносять фінансові питання. Церкві у Франції світить банкротство. Хоча зростають пожертви окремих вірних, скорочується число людей, готових давати на утримання церковних інституцій. Французьке католицтво неминуче старіє. Церква не зуміла передати віру молодим поколінням, сьогодні її підтримують лише пенсіонери. Драматичний звіт на тему церковних засобів представив щоденник La Croix. Нагадаємо, що Церква у Франції не отримує державних дотацій, а головним джерелом її утримання є щорічні пожертвування.

 

Як показали дослідження, проведені співробітниками газети, середній вік благодійників - 70 років. З кожним роком дають більше і більше; сьогодні середня сума складає 155 євро. Але цього, проте, не вистачає. Дають, перш за все, практикуючі вірні, точніше ¾ з них, тобто 10 % від загального числа католиків. Ті, що не практикують готові фінансувати лише такі конкретні ініціативи, як будівництво церкви або матеріальна підтримка для священиків-пенсіонерів.

До справжнього виходу з фінансової кризи може привести, звичайно, лише євангелізація і омолодження французької Церкви. Проте це не можливо зробити за кілька днів. Єпископи країни покладаються в першу чергу на рекламні кампанії, які повинні допомогти зрозуміти католикам їх відповідальність за Церкву. Багато французів помилково вважають, що вона фінансується державою, як залізниця або освіта, - зазначив цитований щоденником єпископ Мішель Дюбост. В той же час, якщо не отримаю від віруючих грошей, не зможу заплатити священикам, ченцям або співробітникам-мирянам. Сьогодні і так церковної зарплати, наприклад, в Парижі, не хватить на продукти харчування. Через труднощів можемо приймати на роботу лише жінок, чоловіки яких добре заробляють, - додав єрарх.

 

La Croix відзначає також, що в кращій ситуації знаходяться французькі протестанти. Там на утримання спільнот жертвує, принаймні, половина віруючих, які також щедріші. Середнє щорічне пожертвування складає 237 євро.

 

У цій ситуації Церква у Франції присвячує новий рік сім'ям. Програма, що отримала назву «Сім'ї 2011», багата своїм вмістом і складена згідно з актуальної обстановки. В рамках проекту пройдуть зустрічі на трьох рівнях: єпархіальному, регіональному і на рівні всієї країни.

 

Джерело: Католицька інформаційна служба Agnuz