//

На виборчому Синоді УГКЦ єпископів захистять від зовнішніх впливів

«Під час виборів нового Предстоятеля УГКЦ владики не зможуть покидати приміщення, приймати гостей чи спілкуватися по мобільному телефону». Про це під час прес-конференції у Києві повідомив Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) у відповідь на запитання РІСУ, чи будуть учасників виборчого Синоду УГКЦ так само захищати від зовнішніх впливів, як це було під час останніх виборів Святішого Отця.

 

За словами владики Богдана, на Синоді не будуть використовувати потужну техніку, яка б нейтралізовувала сигнали радіозв’язку, як це було у Ватикані, однак єпископів попросять не контактувати із зовнішнім світом. «Увесь технічний персонал також складе присягу на дотримання таємниці», – додав Секретар Синоду єпископів УГКЦ.

 

Тим часом, за словами Адміністратора УГКЦ Архиєпископа Ігоря (Возьняка), поки що не зафіксовано певних спроб тиску на членів Синоду щодо їхнього подальшого вибору. На запитання РІСУ, чи уже чиниться такий тиск з боку політиків та представників інших Церков, зважаючи на авторитет останнього Предстоятеля УГКЦ Патріарха Любомира (Гузара) та суспільну значимість особи майбутнього очільника однієї з найбільших Церков України, Адміністратор УГКЦ зазначив, що поки що тиску немає, лише зацікавлення.

 

У відповідь на запитання, чи будуть самовисуванці серед претендентів на найвищий престол УГКЦ владика Ігор відзначив: «Кожен з нас іншого вважає кращим за себе». Як роз’яснив керівник Правничого відділу Патріаршої курії о. д-р Віталій Токар, згідно з партикулярним правом до списку кандидатів вносяться усі учасники Синоду. За його словами, Верховним Архиєпископом УГКЦ може бути обраний кандидат, не молодший 40 років, який має не менше як 10 років священства. За інформацією церковного правника, виборчий кворум складають дві третини єпископів, які зобов’язані брати участь у Синоді.

 

«Усі покликані, однак не всі зобов’язані брати участь. Єпископи-емерити не зобов’язані, але можуть бути присутні», – пояснив отець Віталій. За його словами, після того, як єпископи зроблять свій вибір, вибрана особа матиме два дні на роздуми: «Якщо ця особа буде мовчати через два дні, то вибори розпочнуться знову. Якщо погодиться, то звертається до Святішого Отця з листом про підтвердження свої кандидатури», – зазначив правник.

 

Як повідомив Владика Богдан (Дзюрах), на сьогоднішній день серед 50 греко-католицьких єпископів є 15 емеритів. Найстаршому із них – єпископу із США Інокентію Лотоцькому – виповнилося 95 років. Наймолодшим греко-католицьким єрархом є 40-річний владика Святослав Шевчук, який зараз є Апостольським Адміністратором єпархії УГКЦ в Аргентині. «Більшість єпископів отримали своє свячення за часів Блаженнішого Любомира», – зауважив Секретар Синоду єпископів УГКЦ.

 

Як РІСУ вже інформувала, Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви для обрання Верховного Архиєпископа розпочнеться 21 березня у Реколекційному центрі імені Патріарха Йосифа Сліпого у Львові—Брюховичах.

 

10 лютого на прес-конференції у Києві Патріарх Любомир (Гузар) повідомив про те, що цього дня Папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви. Відповідне прохання до Святішого Отця 77-річний Глава УГКЦ подав, коли йому виповнилося 75 років. Патріарх Любомир очолював УГКЦ протягом 10 років.

 

Джерело: РІСУ