//

Московському римо-католицькому соборові виповнюється 100 років

Урочистості з нагоди 100-річчя римо-католицького катедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії відбудуться 24–25 вересня в Москві. Собор, побудований в 1901–1911 роках за проектом академіка Богдановича-Дворжецького на Малій Грузинській вулиці – найбільша неоготична споруда і найбільший католицький храм Росії. У період гонінь на Церкву храм розділив долю багатьох католицьких храмів Росії – 1938 році він був закритий, настоятель – розстріляний, багато католиків – репресовані.


Протягом 50 років будівля поступово руйнувалося. Від 1990 року, після відновлення парохії при соборі, починається процес його повернення Церкві, який завершився 1996 року. Самовідданими зусиллями духовенства та парафіян і стараннями численних благодійників до 1999 року храм відновили і знову освятили.


Більшість парафіян – росіяни. Однак у храмі відправляють Літургії також і польською, англійською, іспанською та корейською мовами. А щонеділі у храмі відбувається Літургія ще й за вірменським обрядом.


У соборі Непорочного Зачаття щорічно проходить більше ста концертів духовної музики, в тому числі і за участю світових зірок. Унікальна акустика собору і встановлений в ньому великий духовий орган фірми «Кун» здобули йому славу одного з самих незвичайних і цікавих концертних залів Москви.


У програмі урочистостей – богослужіння, які очолять Папський легат кардинал Йозеф Томко і глава Архиєпархії Божої Матері в Москві Архиєпископ Паоло Пецці, концерти, відкриття пам'ятника блаженної Матері Терези Калькутської, фотовиставка, присвячена історії парафії.


За матеріалами blagovest-info.ru