//

"L'Osservatore Romano" про подробиці смерті Івана Хрестителя

Для чого Іродіаді була потрібна голова Івана Хрестителя? На це питання відповідає вчорашній випуск "L'Osservatore Romano". Ватиканське видання відзначає, що в Біблії існує "багато таємничих мовчань" щодо тих чи інших фактів: наприклад, поведінки Ісуса після Його слів, що Його "мати і брати - це ті, хто слухає Його слово і живе ним". До своєрідних "біблійних мовчань" відноситься факт, що читачеві відкривається ім'я тільки одного учня з Еммаусу.

 

Черговою таємницею, про яку не розповідають євангелисти, є подробиці смерті Івана Хрестителя. Тут "L'Osservatore Romano" наводить цікаву теорію французького антрополога Рене Жирирда. На його думку, вбивство пророка могло бути частиною своєрідного ритуалу, якому передували танці, шлюби, жести і нарешті, принесення голови жертви на тарілці. Церемонія, яка передувала вбивству Івана Хрестителя, нагадувала обряд жертвування тварин, який існував у стародавньому Ізраїлі. Цікаво, що тоді панувала думка, що тварини, принесені на вівтар, мали здатність до воскресіння.

 

Відзначається, що, можливо, тому Ірод, який не бажав смерті пророка, думав, що принесений в жертву Іван Хреститель також воскресне.

 

За матеріалами radiovaticana.org