//

Китайська влада продовжує висвячувати єпископів без папського дозволу

Колишній єпископ Гонконгу кардинал Йозеф Цзен, відомий своєю критикою китайської влади, назвав нинішні стосунки між Ватиканом і Пекіном «війною». Услід за відлученням від Церкви китайського священика Йозефа Хуана Бінджана, висвяченого на єпископа без папського мандату міста Шаньтоу, китайська влада повідомила про нову єпископською хіротонію, пише zenit із посиланням на Eglises d'Asie.

 

Цього разу «офіційна» католицька церква вирішила поставити єпископа для управління єпархією Харбіну. У цій провінції вже є єпископ, що є у сопричасті з Ватиканом т.зв. підпільної Католицької Церкви, невизнаної державою, – єпископ Вей Джінгій (Wei Jingyi) служить в єпархії Кікіхар. У церковних колах він відомий своїми зусиллями примирення з «офіційними» єпископами.

 

Новий кандидат в єпископи єпархії Харбіну - 47-річний священик Юе Фушенг (Yue Fusheng), котрий багато років є «адміністратором» єпархії. На зустрічі визнаної державою китайської Патріотичної католицької асоціації, яка проходила в грудні минулого року в Пекіні, він був вибраний віце-президентом цієї асоціації. Недавно китайська влада вирішила зробити його главою єпархії Харбіну. Ватикан у відповідь заявив, що Папа не схвалює цього кандидата в єпископи.

 

На думку ряду спостерігачів, ця нова хіротонія покаже, як далеко готова зайти китайська влада, щоб змусити вірних Ватикану єпископів брати участь в незаконній церемонії.

 

Останнє незаконне висвячування, що мало місце 14 липня в Шаньтоу, супроводилося декількома протиправними актами відносно католицьких єпископів, вірних Папі. Єпископа Павла Пій Цзюньміня, який повинен був очолити церемонію, але відмовився, від арешту врятували священики, які оточили його в соборі, не давши поліції його відвезти. Відомо також, що ще 4 єпископи були доставлені на церемонію силоміць.


Джерело: Седмица.Ru