//

Хрест – символ Заходу

Хрест є знаком нашої цивілізації, одним з найважливіших символів Заходу, незалежно від того, чи визнається його релігійний вимір чи ні.

 

Про це нагадав глава Папської Ради у справах Культури кардинал Джанфранко Равазі в кулуарах прес-конференції, на якій презентували найновішу ініціативу цієї установи, - міжкультурну зустріч "Двір поган".

 

Кардинал визнав, що на західний світ значний вплив справила культура стародавньої Греції, а також такі течії як Просвітництво у XVIII столітті та ідеалізм і соціалізм у XIX сторіччі. Проте саме присутність християнства мала вирішальне значення і залишила найсильніший слід у західній цивілізації.

 

На думку ієрарха, у видаленні та ліквідації символів є велика небезпека втратити нашу самобутність, стати сірою, незначною одиницею.

 

"Найбільшою проблемою, яку ми маємо сьогодні у діалозі з ісламом, є саме те, що Захід може показати себе сірим творінням, позбавленим обличчя", - сказав журналістам глава Папської Ради.

 

Кардинал висловився на цю тему незадовго перед прийняттям Європейським Судом з Прав Людини у Страсбурзі остаточного рішення у справі присутності розп'ять в італійських школах, яке Ватикан прийняв із схваленням.

 

За матеріалами www.ekai.pl