//

Хіротонія нового глави вірмен-католиків у Вірменії, Грузії і Східній Європі

У Бейруті (Ліван) відбулося висвячування в єпископський сан нового глави вірмен-католиків у Вірменії, Грузії і Східній Європі митрофорного протоархімандрита Рафаеля Мінасяна. Про це «Благовест-інфо» повідомили в патріархаті Вірменської Католицької Церкви в Лівані.


Хіротонія, яку очолив патріарх Вірменської Католицької Церкви Нерсес Бедрос XIX, віжбулася 16 липня в вірмено-католицькому катедральному соборі святого Григорія Просвітителя міста Бейрут. У ній брали участь патріарх Сирійської Католицької Церкви Ігнатій Йосиф III, глава ватиканської Конгрегації у справах католицьких Церков східного обряду кардинал Леонардо Сандрі, ватиканський дипломат кардинал Ренато Раффаеле Мартіно, представники Патріарха-католікоса всіх вірмен Гарегіна II і Католікоса Великого Дому Килікійського Арама I.


Новий глава вірмен-католиків у Вірменії, Грузії і Східній Європі прибуде до Вірменії 5 серпня, а на 7 серпня запланована церемонія інтронізації, яка пройде в одній з католицьких церков Ширакськой області Вірменії.


Рафаель Мінасян народився 24 жовтня 1946 р. в Лівані. У 1958 році вступив до вищої школи духовної семінарії католицького монастиря Зммара (Бзуммар) в горах Лівану. У 1966 році був направлений на навчання у вірменську семінарію Левонянськую в Римі, а опісля продовжив наукову освіту, спеціалізуючись на практичній психології в Римському університеті Ла Сапієнца. Рукопокладений в священики в 1973 році в Бейруті.


Мінасян зробив великий внесок до розвитку вірменської католицької спільноти Лівану. Його зусиллями в 1984 році там був заснований скаутський загін «Святий Хрест». У тому ж році була відкрита церква Святого Хреста в ліванському містечку Залка, тривале будівництво якої також вдалося завершити зусиллями священика. У 1990-2006 рр. виконував обов'язки духовного пастиря вірмен-католиків Каліфорнії (США). Він став першим вірменським католицьким священнослужителем Каліфорнії, призначеним на цю посаду вірмено-католицьким патріархом.


Крім того, він став одним із засновників благодійного фонду «Armenian Alliance». Фонд, зокрема, допомагає в будівництві квартир для незабезпечених сімей Вірменії. Також Рафаель Мінасян впродовж восьми років був головним редактором духовного журналу вірмен-католиків «Аветабер-Верелк» («Благовіст і Сходження»). Опубліковано ряд богословських праць Рафаеля Мінасяна, у тому числі серія повчань – «Голос пастиря». (Овіві дзайн).


У 2005 році протоархимандрит Рафаель Мінасян заснував вірменське католицьке телебачення «Телепаче Армения», яке ретранслює католицький телевізійний канал Ватикану «Телепаче» (Telepace).


За матеріалами www.blagovest-info.ru та www.rkcvo.ru