//

Кардинал МакКеррік: критика окремих груп і людей не обов’язково є релігійною дискримінацією

У бюлетені католицького інформаційного агентства «Зеніт» з'явилося цікаве повідомлення про висловлювання американського кардинала Теодора МакКерріка відносно релігійних прав мусульман.


В США ця тема дуже актуальна зважаючи на політичне і військове втручання американців в країни Близького Сходу і Північної Африки, а також зародження екстремістської ідеології на самому американському материку.


Кардинал підкреслив важливість пошани релігійної свободи всіх вірувань, включаючи Іслам. Архиєпископ-емерит Вашингтонський представляв католицьку єпископську конференцію, виступаючи в Сенаті на засіданні комітету з питань конституції і цивільних прав, присвяченому темі «захисту цивільних прав американських мусульман».


Кардинал заявив: «Ми розглядаємо релігійну свободу як необхідний фундамент цивільного життя як у себе на батьківщині, так і у всьому світі». Згідно з словами єрарха, ця свобода пригнічена  нападами з релігійних мотивів, а також жахливим зловживанням вірою в цілях посилення  ненависті і виправдання насильства.


«Справедлива  турбота про безпеку і переслідування тих, хто перекручує релігію, нападаючи на інших людей, не повинні перетворитися на новий вигляд релігійної дискримінації і нетерпимості», - додав єрарх. Тому «ми встаємо поряд з нашими мусульманськими братами і сестрами на захист їх гідності і прав, але в рівній мірі вітаємо і чекаємо взаємності і солідарності там, де зневажаються права християн і інших релігійних спільнот».


Архиєпископ МакКеррік продовжив: «Необхідно сказати, що релігійна свобода починається з права на релігійну практику по совісті, проте вона цим не закінчується». «Релігійна свобода охоплює також свободу совісті у сфері охорони здоров'я і інших видів соціальної діяльності, право на заснування власних шкіл, в яких правильно відображають наші цінності, і право на повноцінну участь в суспільному і громадському житті». Необхідно визнати, що «акти дискримінації по відношенню до католиків і їхньої віри нерідко виражаються дуже відкрито (в американському суспільстві)».


Наприклад, продовжив він, «саме нас звинувачують в дискримінації і називають «фанатиками», коли ми виступаємо за традиційне бачення шлюбу як союзу одного чоловіка і однієї жінки, хоча і інші релігії і традиції підтримували це впродовж історії».


«Ми виступаємо на захист релігійної свободи людей, не лише католиків, тому що наше переконання засноване на гідності кожної людини». «В той же час ми визнаємо, що не всяка критика окремих людей або груп всередині певної релігійної спільноти є релігійною дискримінацією, упередженістю або фанатизмом». «Релігійна віра ніколи не повинна служити приводом для утиску інших людей або виправдання актів насильства проти них».

 

Джерело: Радіо Ватикан