//

Індонезія: у Східній Яві відкликали наказ викладати Іслам в католицьких школах

Шість католицьких шкіл індонезійського міста Блітар в провінції Східна Ява, які потрапили під приціл місцевої влади через відсутність в освітній програмі уроків Ісламу і Корану для студентів-мусульман, не будуть закриті, а також не будуть змушені організовувати спеціальні курси.

 

Про це католицькому інформаційному агентству «AsiaNews» повідомив відповідальний секретар Комісії з освіти при Індонезійській єпископській конференції Б. Джокодвіхатмоно.

 

У повідомленні вказується, що після «трьох днів інтенсивних дискусій» між адміністрацією та членами «Фонду Джона Габріеля», що представляє єпархію Сурабая, напруженість була «пом'якшена», і ситуація отримала благополучний результат.

 

В останні дні 2012р. шість католицьких шкіл Блітара отримали наказ від міської адміністрації, згідно з яким «до 19 січня» вони повинні були змінити освітню програму, щоб відповідати регіональним нормам. Вимоги національного Закону про освіту передбачають, щоб всі учні-мусульмани мали в класах можливість вивчення Ісламу.

 

Загроза закриття з боку влади Блітара зустрілася з безкомпромісною позицією шкільного керівництва, який нагадав, що в момент зарахування і батьки, і учні усвідомлювали, що «в школах ведеться викладання тільки християнської релігії». Мусульманські сім'ї охоче приймають внутрішній розпорядок, тому що католицькі навчальні заклади є зразковими за рівнем виховання і освіти учнів.

 

Історія отримала неоднозначного розголосу в наступні дні: деякі англомовні засоби масової інформації в Джакарті повідомили, що католицькі школи були готові організувати у себе курси викладання Ісламу. Приводом для цього стали некоректні висловлювання посадової особи з «Фонду Джона Габріеля», не уповноваженої робити публічні заяви. Він заявив, що школи були готові прийняти ультиматум. Ця ситуація викликала обурення та суперечки всередині індонезійської християнської громади.

 

Однак завдяки посередництву католицьких властей, в тому числі єпископа Сурабая монс. Вінсентіуса Сутікно Вісаксоно, історія отримала позитивний розвиток.

 

Відповідальний секретар Комісії з освіти при Індонезійській єпископській конференції Б. Джокодвіхатмоно заявив про свою тверду впевненість в тому, що голова адміністрації міста Блітара відкликав офіційно судову заборону відносно католицьких шкіл.


За матеріалами http://ru.radiovaticana.va