//

Довгий шлях в Священну Колегію кардиналів

11 лютого в бельгійському селі Вільєр-Нотр-Дам (провінція Ено, Бельгія) відбулося незвичайне святкування: апостольський нунцій в Бельгії Архиєпископ Джачінто Берлоко разом з іншими єпископами, в тому числі єпископом Намюра Ремі Віктором Ванкоттеном і єпископом Турне Гі Арпіно, в парафіяльній церкві Відвідин Пресвятої Богородиці висвятив в сан єпископа 91-річного бельгійського священика Жюльєна Ріса, котрого18 лютого  Бенедикт XVI призначить кардиналом. Жюльєн Ріс призначений Архиєпископом Белькастро 23 січня цього року.

Згідно motu proprio Cum gravissima Івана XXIII від 15 квітня 1962 року і кан. 351 § 1 Кодексу канонічного права, нові кардинали, котрі не мають єпископського достоїнства, повинні прийняти єпископське свячення, проте більшість літніх священиків хочуть  отримати у Папи дозвіл дожити свій вік в тому сані, в якому вони провели більшу частину свого життя, і відмовляються від прийняття архиєрейської хіротонії. О. Жюльєн, якому 19 квітня виповниться 92 роки, не відмовився і це «найстарша» єпископська хіротонія, принаймні за останні десятиліття. Єдиним священиком, котрий був включений в Священну Колегію в похилому віці, є албанський кардинал Мікель Колікі (Mikel Koliqi) - він став кардиналом-дияконом 28 січня 1997 у віці 94 років, не прийнявши єпископського свячення. Іншого випадку висвячення на єпископа у 90-річному віці в Римо-Католицькій Церкві важко пригадати.

 

Ще один священик-богослов, 86-річний Проспер Грек, удостоєний Бенедиктом XVI кардинальського титулу, також прийняв єпископські свячення 8 лютого, у урочистій обстановці - його висвятив в мальтійському Катедральному соборі св. Івана Архиєпископ Мальти Пауль Кремона, разом з Архиєпископом Джузеппе Версальді та іншими єпископами, у присутності президента Мальти Джорджа Абела, прем'єр-міністра Лоуренса Гонзі та інших високопоставлених осіб. Архиєпископ Проспер Грек стане другим в історії мальтійським кардиналом.

 

За матеріалами presbyter.ru