//

Дон Мартіно Мікелоне – Праведник Світу

8 травня 2011 року Яд Ва Шем проголосила Праведником Світу католицького священика з Морансеньо, біля Монферрато (Італія) за те, що під час Голокосту він переховував єврейську сім'ю.


Дон Мартіно Мікелоне (1907-1979) служив парохіяльним священиком в маленькому містечку, коли до нього звернулась про допомогу сім'я Сегре. Священик був клієнтом торговця тканинами Ріккардо Сегре, і коли нацистська окупація стала загрожувати життю євреїв, дон Мартіно запропонував сховати Ріккардо, його дружину Анджелу, їх маленького сина Лучано і їх тітку Ельвіру в церкві. Відважний священик ховав єврейську сім'ю на горищі церкви з 1943 по 1945 рік. Життя самого священика було в постійній небезпеці, тому що він надавав підтримку партизанам і навіть був вимушений ховатися в лісах.


Під час церемонії на площі Морансеньо, ізраїльський посол, представники Яд Ва Шем, представники італійської єврейської спільноти і члени сім'ї Сегре зустрілися з нинішнім священиком і представниками влади, щоб вшановувати життя і мужність нового Праведника Світу, що приєднався до 500 італійців, які вже отримали визнання від Яд Ва Шем, більше 30 з яких були священиками.

 

Джерело: www.catholic.co.il