//

Через два роки після землетрусу жителі Гаїті зрікаються вуду і приходять до Христа

Через два роки після руйнівного землетрусу в Гаїті, жертвами якого стали близько 300000 чоловік, християнство швидко витісняє вуду з життя місцевого населення.

 

За даними Всесвітньої книги фактів (The World Factbook), яка щорічно видається ЦРУ, на Гаїті відбувається змішання вірувань. 80 відсотків населення називають себе католиками, 16 відсотків протестантами і при цьому приблизно половина населення все ще практикує вуду.

 

Проте, християнство поширюється на Гаїті, і зокрема, завдяки тому, що багато християнських місіонерів і благодійних організацій приїхали в країну і надавали допомогу мільйонам потребуючим.

 

Співробітники однієї з таких християнських організацій Фонду Надії Гаїті (Haiti Foundation of Hope), яка, намагаючись заповнити фізичні, емоційні та духовні потреби людей в бідних сільських громадах північній частині Гаїті, проводила ряд програм з надання медичної допомоги в місцевих селах, свідчать, що бачили на власні очі людей, які, навернувшись до Христа, залишили вуду.

 

"Місцева релігія на Гаїті - вуду. Вона прийшла з Африки і була інтегрована в католицтво. Мій досвід показує, що після того, як гаїтяни пізнали любов Христа, величезна кількість людей залишили вуду і навернулися до Христа", - говорить Лінда Маркі для Christian Post . Маркі є секретарем, керівником і одним із засновників Фонду Надії Гаїті. Два роки вона живе і працює в цій країні.

 

"Після землетрусу люди стали навертатися до Господа. Кожна людина в Гаїті відчула землетрус ... Кожна людина постраждала від цього. Більшість людей, що практикують вуду, знають, що їх боги не мають жодної влади", - продовжила вона.

 

Маркі зазначила, що в той час як країна все більше стає християнської, ще існує певний конфлікт між християнськими місіонерами і шаманами, які не хочуть змін.

 

Торік медичні працівники почули про те, що одна жінка народила дитину і страждала від важкої інфекції. Після народження дитини вмирала вона і малюк, тому що у матері не було молока. Вони жили у хатині шамана.

 

"Наші медичні працівники почули про це. Їм потрібно було піднятися дуже високо в гори (щоб потрапити в хатину) і протистояти шаману. У минулі роки ніхто не міг протистояти шаману, настільки сильно їх боялися. Але вони сказали йому, що жінку потрібно віднести до лікарні, або вона помре ", - розповідає Лінда Маркі.

 

Працівники підняли матір і дитину, знесли їх вниз по горах в лікарню, де дали їй антибіотики, і вона вижила. Зараз вони здорові і є членами місцевої церкви.

 

За словами Маркі, масове навернення до християнства на Гаїті відбувається завдяки тому, що люди були зворушені служінням місіонерів і побачили любов Божу через їх роботу, а також тому, що розуміють, що вуду не має реальної влади.

 

"У нас в селі була жінка-шаман. Потрібен був час для того, щоб привести 70 річну жінку до Христа, але вона навернулася. Вона зізналася, що вони (шамани вуду) не мають такої сили, як християнська церква ", - закінчує Маркі.

 

За матеріалами ru.christiantoday.com