//

Блаженніший Святослав: «Лише після зустрічі з живим Христом можна пізнати самого себе»

4 березня, у першу неділю Великого посту, Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію у Свято-Успенській Унівській лаврі Студійського уставу. Як ми повідомляли раніше, в Уневі Глава УГКЦ перебував упродовж усього тижня.

 

Під час проповіді до вірних ( слухати) Блаженніший Святослав нагадав, що ця неділя називається «неділею Православ'я», бо сьогодні «Церква святкує і тішиться православною істинною вірою Католицької Церкви».

 

«У чому полягає ця істинність, ця повнота, ця прямота славлення Бога, яку ми маємо в нашій Церкві? Церковна традиція - це не передавання комусь просто людського досвіду чи якихось звичаїв. Церковна традиція полягає в передаванні з покоління в покоління можливості пережити зустріч із живим Христом, воплоченим Богом, як це пережили апостоли. Це - повнота віри! Це той скарб, який Церква має в собі, переживає його і хоче, щоб усі люди, наші сучасники, пережили цю зустріч. Прийди й подивися, що живий Христос є сповненням усіх твоїх мрій, бажань. У Ньому - таємниця тебе самого, твого життєвого покликання. Лише після зустрічі з живим Христом ти зустрінешся із самим собою, пізнаєш, хто ти є такий, пізнаєш Божий задум», – наголосив Предстоятель Церкви вірним.

 

Цієї неділі, каже Блаженніший Святослав, Церква святкує особливий вияв цієї традиції – передання віри Церкви, яким є свята ікона. Адже сьогодні Церква візантійської традиції святкує свято перемоги над іконоборством.

 

«Ікона стала наче вінцем усіх догматичних рухів першого тисячоліття, бо саме ікона є таїнством зустрічі. Через посвячення правильно написаної ікони та особа, яка на ній зображена, стає реально присутньою за посередництвом цього зображення… Ми сьогодні будемо просити Господа Бога, щоб кожен християнин пережив власну зустріч із живим Христом», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

Увесь тиждень Глава УГКЦ перебував у старовинному монастирі на Львівщині, в Уневі. Тут він брав участь у всіх Богослужіннях, зокрема чотири перші дні посту читав Покаянний канон Андрея Критського, виголошував проповіді...

 

Щодня вірних в храмі більшало. Вони прагнули разом з Блаженнішим Святославом розділити молитву великопісних Богослужінь. У неділю Православ'я невеличкий храм Унівської лаври не зміг умістити всіх охочих долучитися до спільної молитви.

 

Після Архиєрейської Літургії Блаженніший Святослав подякував братії Унівської лаври за гостинність, за те, що «поділилися з ним хлібом небесним та земним, за те, що тут, у вкритому фресками-іконами храмі, можна було відчути відкриті небеса». Глава УГКЦ побажав усім святого посту, глибокого духовного подвигу, особистої зустрічі з живим Богом.

 

Ігумен Теодор наголосив, що Глава УГКЦ прибув до Унівської лаври, щоб продовжити духовну літургійну традицію нашої Церкви – перший тиждень посту в особливий спосіб присвятити молитві.

 

«Ми дуже тішимося, що Блаженніший Святослав є з нами. Він подав знаковий приклад усім нам: монахам, мирянам, як слід починати Великий піст. Напевно, Предстоятель Церкви найбільше з нас має справ, обов'язків, проте він їх відклав і в мовчанці та пості брав участь у всіх Богослужіннях, очолював їх. Для нас це був тиждень духовної віднови, бо, слухаючи його проповіді, ми глибоко переживали таїнство Чотиридесятниці», – сказав у подячному слові ігумен Унівської лаври.

 

Після Літургії відбувся традиційний для неділі Православ'я хресний похід з іконами навколо храму.

 

Департамент інформації УГКЦ