//

Бенедикт ХVI перед "Regina Caeli": св.Іван з Авіли і св.Хільдегарда з Бінгену - Доктори Церкви (повний текст)

 27 травня перед молитвою «Regina Caeli" Бенедикт ХVI сказав, що 7 жовтня 2012 будуть оголошені Докторами Церкви св.Іван з Авіли і св.Хільдегарда з Бінгену. Посилаючись на сьогоднішнью урочистість П'ятидесятниці Понтифік сказав, що Святий Дух входячи в історію людства відкриває серця людей на надію, надихає і сприяє внутрішній зрілості у відносинах з Богом і з ближнім:

 

"Дорогі брати і сестри", - сказав Папа, - "сьогодні ми відзначаємо велике свято Зіслання Святого Духа, на 50-ий день після Воскресіння Господнього, яке завершує пасхальний період. Ця урочистість нагадує нам про Зіслання Святого Духа на апостолів та інших учнів, присутніх на молитві разом з Пресвятою Дівою Марією у Світлиці. (Дії Ап 2.1-11). Ісус, котрий воскрес і вознісся на небо, посилає Церкві свого Духа, щоб всі християни могли брати участь в Його божественному житті і ставати правдивими свідками цього у світі. Святий Дух входячи в історію людства, перемагає в ній посуху, відкриває в серцях надію, надихає і сприяє нашій внутрішній зрілості у відносинах з Богом і з ближнім.

 

Святий Дух, який "говорив за посередництвом пророків" даючи дари надії і мудрості, продовжує надихати жінок і чоловіків, які беруть участь у пошуках правди, пропонуючи справжні шляхи пізнання і поглиблення таємниці Бога, людини і світу. В цьому контексті, я з радістю повідомляю, що 7 жовтня 2012 р. на початку Асамблеї Синоду Єпископів, я оголошу св.Івана з Авіли і св.Хільдегарду з Бінгену Докторами Вселенської Церкви. Ці великі свідки віри жили в дуже різних історичних періодах і культурних середовищах. Св.Хільдегарда була бенедиктинською черницею, перебувала в серці німецького середньовіччя. Була справжньою вчителькою теології і великим науковцем природознавства і музики. Іван,  дієцезійний священник, жив в часи іспанського ренесансу, брав участь в культурному і релігійному відновленні Церкви та громадських структур на початку сучасної епохи. Але святість життя і глибина навчання роблять їх постійно присутніми і сьогодні: ласка Святого Духа кинула їх у цей досвід проникливого розуміння Божественного Одкровення і діалогу зі світом, що становлять міцну перспективу життя і діяльності Церкви.

 

Особливо в світлі планів нової євангелізації, якій буде присвячена згадана Асамблея Синоду Єпископів і на порозі Року Віри - ці дві постаті святих і Вчителів, є особами великого значення і актуальності. Також і в наш час, завдяки їх навчанню Дух воскреслого Господа надалі звучить і просвітлює шлях, що веде до цієї єдиної Істини, яка може зробити нас вільними і дати повний сенс нашому життю.

 

Тепер молячись разом "Regina Caeli" будемо просити заступництва Діви Марії, щоб отримати для Церкви всемогутнє натхнення Святого Духа, щоб вона могла свідчити про Христа з євангельською сміливістю і все більше відкривалася на повноту істини ".

 

Після молитви «Regina Caeli" Папа нагадав, що сьогодні у Франції, в місті Ван, була проголошена блаженною Марія Луїза де Ламуаньєн, відома також як мати Сен-Луї, що жила на рубежі ХVIII-XIX ст. Вона заснувала орден черниць Милосердя, «Дочок св. Луїджі», Крім того Папа нагадав, що в п'ятницю 1 червня він прибуде до Мілану на VII Всесвітню зустріч сімей.

 

За матеріалами radiovaticana.org