//

Батько мусульманин, мати католичка

Свячення священика - не та подія, з якої легко зробити новину. Особливо в такому маленькому містечку як Домодоссола, з 18 тисячами жителів, але якщо священиком стає син батька мусульманина і матері католички, подібна новина здається неймовірною. Це і є випадок Нура Нассара, рукоположеного у священики в катедральному соборі Новари монсеньйором Франко Джуліо Брамбілла разом з Джанлукою Де Марко ді Галліате і доном Давидом Собчиком.

 

Дону Нуру 31 рік, він народився і виріс в Домодоссола, де жив з батьками і двома братами. Сім'я, яка вийшла далеко за межі стандартних уявлень, особливо в питанні, як у ній уживаються два культурних і релігійних духа  -  християнський і мусульманський  - які непросто примирити. Зустріч батьків Нура сталася в 1976 році. Мати - Інес Роверето з Вілладоссоли, батько - Адель Нассар, єгиптянин, щойно приїхав працювати до Італії. Вони познайомилися в Мілані на молодіжній зустрічі з культурної інтеграції. Кохання з першого погляду, через лише рік їх вінчає в Вілладоссоле дон Джанфранко Табарін. «Мій чоловік погодився на церковний обряд - згадує сеньйора Нассар - але він ніколи не думав про навернення в християнство, залишаючись вірним своїй релігії».

 

Крім Нура, первістка, в 1985 році народився Карім, а в 1987 - Надір. «За обопільною згодою ми вирішили залишити вибір релігійного шляху на розсуд самих дітей, не нав'язуючи нічого «зверху» - пояснює Інес Роверето. Нур з дитинства відвідував ораторію в Домодоссола, в Центрі сім'ї, де його мати була волонтером, і брав участь в групах під керівництвом дона Еціо Раметті. «Так почався мій шлях віри - розповідає Нур - але для гайважливішого повороту, до покликання, потрібен був час. У 2001 році я пішов до семінарії, і це був період багатьох випробувань. Вирішальною стала зустріч з місіонером доном Валентіно Салвольді і слідом за тим - з доном Ренцо Коцці, якого я супроводжував з того моменту, як він прибув до Домодоссола».

 

Ввечері Нур повернеться в Оссола, в свою парафію свв. Гервасія та Протасія. Там його чекають друзі по ораторії, щоб з 9.30 урочисто відзначити подію. А назавтра дон Нур о 10.30 відслужить в колегіальній церкві першу месу, «в тій самій церкві, де 10 років тому я був хрещений - згадує новий священик - Це був один з найпрекрасніших моментів: відобразити мою приналежність до християнства як зрілий вибір, а не просто слідування традиції».


Карло Дзанінетті, La Stampa, 16.06.12  

 

переклад Річард Павлов