//

Архиєпископ Іраку: «Захід не розуміє загрози ісламізації»

Секуляризований західний світ не може повністю усвідомити, якою загрозою є «пробудження ісламу» на Близькому Сході – вважає іракський Архиєпископ Луїс Сако. В інтерв’ю для італійського інформагентства SIR Архиєпископ Кіркука назвав Близький Схід «страшним вулканом» у зв’язку із можливими наслідками масштабних заворушень.
 

 

«Існують ісламські сили і рухи, котрі прагнуть змінити Близький Схід і створити ісламські держави, де правитиме шаріат» - попередив Архиєпископ.
 

 

Радикальні групи, присутні в Іраку, типу «al-Qaida» і «Ansar al Islam» закликають мешканців інших країн Близького Сходу впровадити ісламський вплив у загальні протести в таких місцях як Туніс і Єгипет. На думку Архиєпископа Сако, ці заклики мають «чіткий намір впровадити кардинальні релігійні зміни» на цих територіях.
«Ці заклики сприймаються в Єгипті і будь-де, тому їх не слід недооцінювати ще й тому, що лідери регіональних сил визначають ці повстання як «пробудження ісламу» - додав він.
На практиці, метою фундаменталістів є створити ґрунт, в якому можна буде насадити релігійну тематику, згідно якої іслам є вирішенням всіх проблем.
 

 

Архиєпископ назвав Близький Схід «страшним вулканом», оскільки заворушення, які там зараз відбуваються можуть бути керовані маніпуляціями фундаменталістів. Якщо Єгипет стане ісламською державою, це буде «проблемою для всіх» і матиме незаперечні, негативні наслідки для християнських меншин.
«Західна ментальність не здатна повністю усвідомити цей ризик» - сказав він, пояснюючи, що політика і релігія на Близькому Сході є переплетені між собою, в той час як в західних країнах між ними є «величезна прогалина».
 

 

Це має результатом дві крайності. В ментальності Близького Сходу домінує іслам, в той час як на Заході секуляризм відкидає християнське коріння і відсуває християнські цінності у приватну сферу. Хоча «матеріальне насильство» відсутнє на Заході, загальна приватизація християнства «противиться демократії» - зазначив Архиєпископ. «Однак, на Сході, все навпаки: релігія пронизує все».
Він назвав майбутнє Близького Сходу «невідомим і страшним» і додав, що міжнародне співтовариство не в змозі відповідно відреагувати на поворот останніх подій.

 

Християни Іраку із сумом спостерігають за подіями в Єгипті. Вони бояться, що нація Північної Африки може потрапити під такий самий етнічний і релігійний поділ.
В архиєпархії Архиєпископа Сако відбувалися жорстокі напади, в результаті яких в м. Кіркук загинуло дев’ять християн, а 104 отримали важкі поранення. Ті, що вижили, побоюються, що Єгипет може стати «новим Іраком».
 

 

За матеріалами CNA