//

«Від діалогу життя переходимо до діалогу свідчення смерті» - о.Ломбарді

На значення жертви життя і спільної боротьби християн і мусульман за релігійну свободу, справедливість і мир звернув увагу в своєму щотижневому коментарі для інформаційного журналу Ватиканського Телевізійного Центру „Octava Dies” о.Федеріко Ломбарді.

 

Речник Ватикану пригадує, що вбитий на початку січня губернатор провінції Пенджаб мусульманин Салман Тазеер та нещодавно (2 березня) вбитий міністр в справах релігійних меншин католик Шахбаз Бхатті були знищені з тої ж причини: вони протистояли «закону про богохульство», який вже сам по собі є богохульським, оскільки в ім’я Бога є причиною несправедливості і смерті.

 

О.Ломбарді зауважує, що вони обидва добре усвідомлювали, що їм грозить смерть, оскільки отримували виразні погрози. Мало того, що не відмовились від боротьби за релігійну свободу , проти загрозливого релігійного фанатизму –і заплатили за це власною кров’ю. Італійський єзуїт пригадує слова Бенедикта XVI до дипломатичного корпусу на початку січня, коли, кажучи про релігійну свободу, Папа відзначив героїчність мусульманина Тазеера. Декілька тижнів опісля католик Бхатті попросив про молитву, будучи свідомим існуючої загрози, а одночасно і вирішивши продовжити діло оборони християн аж до смерті. «Тепер його постать показує всю свою велич – славного свідка віри і справедливості» - зазначив речник Ватикану.

 

На думку о.Ломбарді обидва ці вбивства, хоч сповнюють нас тривогою і неспокоєм щодо долі християн в Пакистані, становлять також стимул до надії , бо поєднують мусульманина і християнина в жертвуванні життя за ту ж справу. Це вже не лише діалог взаємного пізнання чи спільного дбання за добро особи. «Від діалогу життя переходимо до діалогу свідчення смерті, пролиття своєї крові , щоб Боже ім’я не було спотворене і не ставало знаряддям несправедливості. Пам’ятаючи про Тазеера чи Бхатті, будучи їм глибоко вдячними за те, як вони жили і як вмерли , правдиві поклонники Бога будуть і надаль боротися , а якщо виявиться неохідним – вмирати за справу релігійної свободи, справедливості і миру. Яке може бути сильніше заохочення для того, щоб спільно послідувати в Асиж?»- запитує о.Ломбарді.

 

За матеріалами: wiara.pl