//

Знайдено зникле полотно да Вінчі з зображенням Христа Спасителя

У Лондоні 9 листопада відкрилася виставка робіт Леонардо да Вінчі, серед яких представлено знайдене полотно із зображенням Ісуса, повідомляє CNL-NEWS з посиланням на The Christian Post.

 

Картина під назвою «Сальватор Мунді» (Спаситель світу) зображує Христа, права рука Якого піднята для благословення, а у лівій руці Він тримає прозорий глобус. Зображення написано олією на дерев'яній панелі розміром 26 на 18,5 дюймів.

 

Полотно було відкрите на аукціоні у США у 2005 році, а офіційно визначено, що воно належить да Вінчі, у липні цього року. Це найдорожче придбання століття, вважають експерти.

 

Очищений і відреставрований 500-річний  шедевр більшу частину часу вважався зниклим, з 17-го до 19-го століття, і був знайдений через сторіччя у приватній колекції. Зараз він належить консорціуму арт-дилерів, у тому числі Роберту Саймону, спеціалісту зі старих майстрів із Нью-Йорка, повідомляє ArtNews.

 

Лише 15 полотен да Вінчі дожили до нашого часу. «Сальватор Мунді», за повідомленням ArtNews, може коштувати до 200 мільйонів доларів.

 

Виставка у лондонській національній Галереї «Леонардо да Вінчі: художник в суді Мілана» – це найповніша експозиція рідкісних збережених робіт да Вінчі, які коли-небудь виставлялися, вважають представники музеїв. Виставка діятиме до 5 листопада 2012 року.

 

Для проведення виставки у Лондоні роботи да Вінчі були зібрані з численних музеїв світу.


Це також перша виставка, присвячена цілям і техніці да Вінчі як художника, йдеться у заяві працівників музею. Вона сфокусована на роботах, які він написав як художник у суді для герцога Лодовіко Сфорца у Мілані наприкінці 1480-х та упродовж 1490-их років.

 

«Як художник Леонардо прагнув переконати глядачів у реальності того, що вони бачили, а також прагнув створити ідеали краси – особливо у своїх вишуканих портретах – і у своїх полотнах на релігійну тему передати почуття благоговійної таємниці»,–- йдеться в описі виставки.


За матеріалами cnlnews.tv