//

Журналіст-католик любить реальність

"Незнання істини є найбільш серйозною формою бідності сучасної людини", - заявив кардинал Мауро П'яченца, префект Конгрегації у справах Духовенства під час фестивалю, організованого газетою італійського єпископату "Avvenire", який пройшов цього року в місцевості Лери. Цього року його тема звучала "Свідки часу, свідки у часі". Слова кардинала були направлені в першу чергу до журналістів, і, зокрема, католиків, які працюють в засобах масової інформації.

 

Ватиканський єрарх підкреслив той факт, що ситуацію сучасної людини можна визначити євангельським твердженням про натовп без пастиря. "Сьогоднішня людина - сказав він, - у часи диктатури релятивізму,  не в змозі розпізнати зміст, значення і можливі наслідки влади різних елементів". За словами кардинала, людина потрапила в залежність від своїх інстинктів і емоцій, "які хитро були зведені до стану остаточного критерію істини".

 

Роль журналіста-католика, на думку єрарха, навчити людину відрізняти правду від обману, і таким чином допомогти  їй на дорозі спасіння. Кардинал П'яченца не побоявся назвати це "боротьбою з гормональною теорією пізнання, в якій людина зводиться до одного виміру, зазвичай, недостойного її гідності і величі".

 

"Католик любить реальність, і його приналежність до Христа не заважає йому пізнавати її, оцінювати і нести іншим", - вважає ватиканський єрарх. Згідно з кардиналом, буття католиків не применшує буття об'єктивне. Кардинал нагадав, що католик-журналіст не повинен розмінювати прибуток на позитивність новини. Адже сьогодні, на жаль, краще продаються новини негативні, вважає єрарх, натякаючи на ситуацію з так званими "Vatileaks"

 

За матеріалами radiovaticana.org