//

Заява єпископів США щодо модифікації закону про охорону здоров’я

Запропонована у США зміна до закону про охорону здоров’я зачіпає релігійну свободу католиків, – вважає місцевий єпископат, який виступив із критикою щодо планів Департаменту охорони здоров’я і соціальних служб (Health and Human Services). Відповідно до нового законодавства, яке має вступити в дію з серпня, безкоштовна страховка покриватиме усі контрацептивні засоби, затверджені Адміністрації у справах харчів і медикаментів (Food and Drug Administration), включно із абортативними та стерилізаційними засобами. У зміні до закону, що налічує 80 сторінок, перераховується список груп, які виключені з-під нового закону через ідеологічні погляди, однак попри обіцянки до цього списку не увійшли працівники церковних установ.


Нові приписи, запропоновані Департаментом охорони здоров’я і соціальних служб, є певним поступом, однак не містять відповіді на застереження, висловлені американським єпископатом,– написав у заяві глава Конференції католицьких єпископів США кардинал Тімоті Долан, митрополит Нью-Йорку. Він зазначив, що американські єпископи підтримують свою позицію, висловлену ще в березні 2012 року, відповідно до якої вони виступили проти урядового визначення т.зв. «релігійного працедавця». Ним мав би бути працедавець, який наймає і надає послуги лише особам того ж віровизнання чи тієї ж релігії. «Таке розрізнення запроваджує поділ на релігійних громадян другого сорту», – написав кардинал Долан.


Окрім того, єрарх виступив проти пропозиції Департаменту здоров’я, відповідно до якої релігійні установи, в т.ч. церкви, університети, лікарні та благодійні організації повинні виступати посередниками у справі страхування пацієнтів з метою гарантування їм контрацептивних, абортативних та стерилізаційних засобів.


Кардинал Долан нагадав, що минулого року американські єпископи отримали гарантії від урядової адміністрації, що не будуть змушені: виступати посередниками, оплачувати чи вести переговори у вищезазначених питаннях. «З нетерпінням чекаємо на виконання цієї обіцянки», – написав кардинал.


Слід нагадати, що від січня минулого року до федерального суду надійшло 44 позови проти планованого законодавства.


Детальніше на цю тему читайте тут.


За матеріалами http://pl.radiovaticana.va