//

Заява архиєпископа Павла Пецці у зв'язку з ситуацією парафії Пресвятої Трійці у Пскові

Вже не перший рік триває полеміка навколо будівництва католицького храму у Пскові. 20 вересня адміністрація міста, незважаючи на всі попередні запевнення, відмовила римсько-католицькій парафії Пресвятої Трійці у продовженні дозволу на його будівництво. З цього приводу з офіційною заявою виступив митрополит Архиєпархії Божої Матері в Москві архиєпископ Павло Пецці.


Заява архиєпископа Павла Пецці у зв'язку з ситуацією парафії Пресвятої Трійці у Пскові


З глибокою стурбованістю я сприйняв звістку про те, що 20 вересня 2011 року Адміністрація Пскова відмовила римсько-католицькій парафії Пресвятої Трійці у м. Пскові у продовженні дозволу на будівництво храму. В якості підстави вказується порушення норми Містобудівного кодексу РФ, згідно з якою у продовженні повинно бути відмовлено у випадку, якщо будівельні роботи не розпочаті до закінчення терміну дії попереднього дозволу.


Таке обгрунтування викликає крайнє здивування щодо будівництва, яке ведеться вже більше десяти років. Раніше парафія не могла домогтися від влади відповіді з приводу статусу земельної ділянки, на якій ведеться будівництво. Завершення будівництва з надією чекає місцева католицька громада. Самовідданою працею настоятеля парафії, о. Кшиштофа Каролевського, за допомогою численних жертводавців і силами парафіян вже зведений і зданий в експлуатацію парафіяльний будинок, що становить єдиний ансамбль з храмом. Однак, тепер майбутнє і храму, і парафіяльного будинку виявляється під питанням. Слід мати на увазі, що парафія свого часу погодилася на будівництво нового храму, хоча має законні підстави претендувати на історичну будівлю католицького храму, освячену в 1857 році.


Не тільки серед віруючих католиків, а й у російському суспільстві в цілому ці події можуть викликати враження навмисної дискримінації католицької громади Пскова.


Ми закликаємо владу Пскова і Псковської області звернути увагу на ситуацію римсько-католицької громади та посприяти у прийнятті справедливого рішення з цього питання.


Усіх священиків і вірних Архиєпархії Божої Матері у Москві закликаю до молитви у цьому намірі.


Архиєпископ Павло Пецці,
Митрополит Архиєпархії Божої Матері в Москві
Москва, 4 жовтня 2011

 

За матеріалами Радио Ватикан