//

Застосування практики катехуменату в УГКЦ - тема чергового дня синодальних нарад

Перша половина синодальних нарад у четвер була присвячена розглядові питання про застосування практики катехуменату в УГКЦ. За словами Владики Богдана (Дзюраха), «катехуменат – це певна духовна мандрівка, шлях, який проходили кандидати до Хрещення в перших століттях існування Церкви, щоб стати живими і повноцінними членами Церкви. Цей процес втаємничення кандидата в таїнства християнської віри та в християнський стиль життя міг тривати два, три, а навіть більше років. Упродовж цього часу людина під проводом досвідченого християнина чи священнослужителя пізнавала основні правди віри, а головно вчилася на прикладі життя християн та через щоразу глибшу участь у житті християнської спільноти, що означає бути Христовим учнем».

 

УГКЦ скерувала свій погляд до практики катехуменату два роки тому, коли за рішенням Синоду Єпископів 2009 року була створена робоча група для вивчення можливості застосування цієї практики в нинішніх обставинах церковного життя.

 

За задумом синодальних отців, досвід катехуменату повинен слугувати Церкві у двох напрямках: під час підготовки нехрещених до прийняття святих таїнств християнського втаємничення (Хрещення, Миропомазання та Євхаристія), а також для поглиблення віри у вже охрещених членів Церкви, які через обставини атеїстичного режиму не мали змоги бути повністю впровадженими у церковне життя і залишилися суто «номінальними» християнами, «в яких віра так і не стала мірилом щоденних намірів і вчинків».

 

Цьогорічний Синод Єпископів УГКЦ розглянув перші напрацювання робочої групи, яку очолює с. Луїза Цюпа, СНДМ, і прийняв їх за основу для дальших кроків. Зокрема робочій групі доручено розробити низку підручників і посібників, на основі яких душпастирі та катехити зможуть проводити курс катехуменату з дорослими, котрі бажають прийняти Хрещення в УГКЦ. Окрім цього, будуть опрацьовані літургійні чини, необхідні для застосування практики катехуменату і уділювання Святих Таїнств згідно з цією програмою. Завдання підготувати такі літургійні чини доручено Патріаршій літургійній комісії.

 

Матеріали, підготовлені робочою групою, стануть у пригоді душпастирям також для впровадження на своїх парафіях курсів поглиблення духовного життя для тих парафіян, які, хоч були охрещені, ніколи не мали нагоди пройти ґрунтовну катехизацію та поглибити своє духовне життя. «Таким чином планується подолати прірву, яка нерідко існує між тим, що християни визнають устами, і тим, чим вони живуть у щоденному, родинному та професійному житті», - відзначив Владика Богдан.

 

Застосування практики катехуменату стане складовою частиною ширшої Стратегії розвитку Церкви на період до 2020 року, над яким працює цьогорічний Синод Єпископів УГКЦ. На закінчення розгляду питання про катехуменат владики отримали примірник нещодавно виданого Катехизму УГКЦ.

 

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ
Джерело: www.ugcc.org.ua