//

Єрусалим: Літургія Великого четверга в соборі Воскресіння Христового

200 священиків  співслужили  з латинським Патріархом Єрусалиму  Євхаристійну Жертву Вечері Господньої  на гробі Господньому. Базиліка, де вшанували пам'ять смерті і Воскресіння Ісуса, свідчить про нерозривний зв'язок між жертовником і жертвою на хресті.


Про сакраментальний і географічний  вимір  Єрусалимської  Літургії нагадав у своїй проповіді архієпископ Фуад Туаль. "Мешканці Святої Землі, - сказав патріарх,  - стикаються із стражданнями Христа в людях, які є членами його містичного тіла. Ми відчуваємо кожен день відсутність свободи і миру ... Сьогодні Господь вимагає від нас, - сказав Патріарх, - наслідувати його смирення і любов  до Бога і всіх людей ".


Під час Літургії скеля Голгофи в Єрусалимі, кам'яна плита порожньої  гробниці і біла хостія Святого Причастя були видимими  ознаками таємниці нашого спасіння.


Важливими  моментами  Літургії Великого Четверга було паломництво  до  кімнати Тайної Вечері, де о. Кустош омив ноги 12 палестинським хлопчикам і  вечірня Святої години  в базиліці в Оливному саду, де Ісус молився перед своїми  муками.


В Єрусалимі літургічне  пасхальне тридення визначається законом статус-кво. У 1955 році, після реформи літургії  Страсного тижня, францисканці спробували ввести нові правила  святкування в базиліці Гробу Господнього, але вони не були прийняті іншими громадами. Після багатьох років праці літургійної комісії  в Святій  Землі тільки  в 1997 році  Святий Престол схвалив " ad experimentum" підготовлені реформи. Остаточні правила  святкування Святого  тижня в базиліці Гробу Господа нашого Ісуса Христа (Celebrationes Hebdomadæ Sanctae в Sancto Sepulcro Nostri Domini Jesu Christi) були затверджені кардиналом  Тарчизіо Бертоне, державним секретарем Ватикану  12 жовтня 2011.

 

За матеріалами radiovaticana.org