//

Єпископи вважають Ортеру нелегітимним кандидатом на виборах

У Нікарагуа наростає конфлікт між католицькими єпископами країни і президентом Даніелем Ортегою у зв'язку з майбутніми президентськими виборами, які відбудуться у  листопаді. «Бог врятує нас», – заявив минулого тижня Ортега під час передвиборчих виступів до своїх прихильників, маючи на увазі «звільнення» країни від Конференції католицьких єпископів.

 

Єпископи вважають висування кандидатури Ортеги на виборах незаконним. За конституцією 2007 р., чинний президент більше не може бути кандидатом на пост глави держави, але з допомогою суду навесні цього року він змусив парламент затвердити свою кандидатуру на переобрання.

 

Голова єпископської конференції Нікарагуа, Архиєпископ Леопольд Бренес, піддав різкій критиці Центральну виборчу комісію і Верховний суд. Вони, за словами Архиєпископа, як наглядові органи, погоджуються на безправ’я. «Якщо б ці інституції дотримувалися принципів Конституції, вони б не затвердили цю незаконну кандидатуру», – сказав він.

 

Єпископів особливо турбують гасла передвиборчої кампанії Ортеги. Він назвав революцію «Божої справою», а фронт національного визволення, за його словами, діє «від імені Господа».


«Релігійні елементи не повинні використовуватися з метою пропаганди», – сказав єпископ Манагуа Сільвіо Баез, який є одним з найбільш різких критиків Ортеги.


За матеріалами Ватыканскае радыё