//

Єпископи Північної Америки та Європи готові надавати усіляку підтримку "П'ятому Євангелію

Завершився чотириденний візит до Святої Землі дев'яти єпископів з країн Північної Америки та Європи, що становлять так звану "Координаційну групу єпископатів Європи, США і Канади у справах Святої Землі". Координаційна група була заснована у 1998 р. в Єрусалимі за бажанням Святого Престолу. До неї входять представники єпископатів США, Канади, Англії та Уельсу, Франції, Німеччини, Ірландії, Італії, Іспанії та Швейцарії. Відтоді члени групи здійснюють свій візит солідарності з християнами Палестини щорічно. Під час нинішнього, 11-м по рахунку, візиту акцент свідомо булозроблено не на зустрічах з одними лише католиками, а на зустрічах з усіма християнами Святої Землі.

 

За підсумками візиту в Єрусалимі було опубліковано завершальне комюніке. Єпископи підкреслили, що під час поїздки їх надихали слова Бенедикта XVI з його нещодавнього Апостольського звернення "Verbum Domini" : "Чим більше ми цінуємо універсальність і унікальність особи Христа, тим з більшою вдячністю ми звертаємося до тієї Землі, де Він народився, жив і віддав за нас Своє життя. Каміння, по якому ступав наш Спаситель, все ще зберігає пам'ять про Нього, воно все ще волає, сповіщаючи Радісну Звістку. Тому не випадково отці Синоду єпископів використовували влучний вислів, що називає цю Землю "П'яте Євангеліє". Наскільки ж важливо, щоб християнські спільноти продовжували знаходитися на цій Землі, незважаючи на усі труднощі! Синод єпископів висловив свою глибоку солідарність з християнами, що проживають у Святій Землі і дають тут свідчення своєї віри у Воскреслого". Члени Координаційної групи закликали продовжити молитися за Святу Землю і якомога активніше здійснювати паломництва "до тієї землі, якою ходив Ісус, і на якій люди продовжують переживати свою віру".

 

У комюніке було відзначено і гострі проблеми Святої Землі, що вимагають швидкого вирішення. "Ми - з тими, хто відчайдушно шукає шляхів до більшої справедливості і міцного миру всупереч усім побоюванням, взаємній недовірі, навіть ненависті та вбивствам, - пишуть єпископи. - Ми знову зіткнулися з розгубленістю католицького духовенства і та монашества, яким все важче виконувати своє повсякденне служіння через численні перешкоди, що чинять їх пересуванню. На жаль, як повідомили нас наші брати-єпископи, слова Папи, який, здійснюючи паломництво до Святої Землі два роки тому, просив про пом'якшення візового режиму католицьким клірикам, так і не були почуті".

 

У зв'язку з цим у комюніке підкреслено важливість швидкого завершення тривалих ватикансько-ізраїльських переговорів. В ньому йдеться також і про страждання палестинців, у буквальному розумінні розділених стіною. З іншого боку, єпископи із задоволенням процитували слова прем'єра Палестинської автономії Салама Файяда, що заявив, що тепер більше палестинських арабів в'їжджає у Святу Землю, ніж виїжджає. Члени Координаційної групи висловили свою рішучу підтримку планам створення у Палестині двох незалежних держав, єврейської і арабської, які могли б забезпечити народам, що їх населяють , мир, безпеку, справедливість і можливість розвитку. Було також заявлено, що Координаційна група і надалі вимагатиме від політиків та дипломатів захищати християн, що проживають у Святій Землі. У комюніке знайшлося місце і зверненню до журналістів: їх закликають чесно інформувати свою аудиторію як про проблеми Святої Землі, так і про знамення надії, що з'являються тут.

 

Комюніке було підписане сімома єпископами, оскільки двоє членів групи з об'єктивних причин вимушені було перервати свою поїздку достроково. Зокрема, єпископ Тусона в штаті Арізона (США) Джеральд Кікенас поспішно відбув на батьківщину, щоб бути поряд з жертвами трагедії, що розігралася у його місті, (нагадаємо, що там минулої суботи під час замаху на конгресмена Габріель Гіффордс було вбито шість осіб, а ще 12, включаючи і саму пані Гіффордс, отримали поранення різного ступеня тяжкості).

 

На закінчення візиту єпископи відслужили у єрусалимській базиліці Гробу Господнього св. Месу разом з латинським патріархом Єрусалиму Фуадом Туалем. У своєму слові цей ієрарх - палестинський араб за походженням - поділився своїм баченням ситуації у Святій Землі. "Проблеми - це наш хліб насущний, - сказав він, - а тому я якось назвав нашу Церкву Церквою Голготи. Але в той же час необхідно відзначити, що і ця Церква, і цей регіон, і ця земля - це місце, де трапляються несподіванки. Ми дуже сподіваємося, що однією з них стане відновлення арабо-ізраїльського діалогу, у результаті якого Єрусалиму буде повернено його мирний статус. Ми сподіваємося, що останнє слово залишиться не за екстремістами, яку б сторону вони не представляли. Я сподіваюся, що збудуться і ті мої очікування, які я вже сформулював у своєму Різдвяному посланні, а саме: що Європа візьме на себе велику відповідальність за стан справ у Святій Землі, причому не лише економічну, але і політичну. Ми від щирого серця дякуємо за допомогу, що надходить нам зі Старого Континенту, але ми були б просто щасливі, якби Європа нарешті порушила політичну монополію США та Ізраїлю в нашому регіоні".

 

 

За матеріалами: sibcatholic.ru