//

Єпископи Мальти за розкриття всіх випадків педофілії та запобігання їм у майбутньому

Глибокий жаль з приводу сексуальних зловживань духовенства щодо неповнолітніх у ще раз висловила церква на Мальті. Чергову заяву з цього приводу було видано вчора після того, як суд у столиці цієї острівної держави, Ла-Валетти, засудив 2 серпня за такі дії двох священиків з Товариства Місіонерів святого Павла. Зазначені випадки трапилися більше, ніж 20 років тому в місцевості Хамрун у дитячому будинку, яким опікувалося це згромадження. Після майже восьми років судового процесу було винесено вироки до п'яти і шести років ув'язнення за зловживання стосовно 11 хлопчиків. Обидва засуджені подали апеляцію. Третій обвинувачений у цій справі священик помер у січні цього року

 

Католицька Церква просить вибачення у всіх жертв сексуальних зловживань неповнолітніми з боку духовенства, а також у всього населення Мальти. Крім того, висловлює жаль, що перш ніж винесено вироки, розслідування тривали так довго, – зрештою, однаково як церковні, так державного судочинства. У заяві, опублікованій на сайті єпископату було оголошено, що архиєпископ Мальти Пол Кремона незабаром знову зустрінеться з жертвами, щоб ще раз звернутися особисто з проханням про прощення. Мальтійська Церква звертається до всіх, хто знає про такі зловживання, щоб відразу ж про них повідомили. Вона також запевняє про посилення заходів для виключення подібних фактів у майбутньому. Водночас згромадження, до якого належали засуджені, повідомило, що Папа вже минулого місяця виключив безапеляційно зі стану духовенства одного із засуджених, якому, зрештою, вже вісім років тому, як попередження, заборонили публічне виконання священичого служіння. Однак, він залишиться членом згромадження, що – можна додати – полегшить контроль за ним, коли він вийде з в'язниці. Припускають, що подібна кара у вигляді виключення з духовного стану також буде застосована до другого священика.

 

Варто додати, що мальтійські єпископи давно, не лише від минулорічного візиту Папи, порушували цю болючу справу: 11 років тому, у 1999 році, призначили спеціально для цієї мети спеціальну команду. Вона досліджує звинувачення у сексуальних зловживаннях щодо неповнолітніх або дорослих, що стосується священиків, монахів чи інших осіб, задіяних в душпастирському служінні. Єпископи написали тоді, що такі злочини не можна замовчувати, бо спричинену ними рану необхідністю ретельно вилікувати.

 

За матеріалами Radio Watykańskie