//

Єпископи Бурунді у різдвяному посланні закликають до миру

Напружена ситуація в Демократичній Республіці Конго викликає стурбованість з приводу долі сусідніх країн, які залучені в цей конфлікт або ж політично нестабільні. «Зберігайте мир за всяку ціну! Рішуче відкидаймо війну», – такими словами звернулися єпископи Бурунді з нагоди Різдва.

 

Церква дивиться з побоюваннями на політичну ситуацію в цій країні, де вже півтора року йде до повторення громадянської війни. Тому єпископи у своєму різдвяному посланні засуджують війну як інструмент досягнення власних політичних уподобань.


Єрархи зазначають, що уряд повинен визнати існування опозиції, щоб мир і демократія були взагалі можливі. Опозиція повинна уникати зіткнень і уникати абсолютного заперечення існуючого порядку, а, радше, шукати шляхів до миру в країні.


За словами єпископів, існуюча ситуація, починаючи з місцевих виборів минулого року, виглядає як абсолютна війна за владу, мотивована егоїстичними інтересами. «Ті, хто перебувають при владі, повинні віддячити своїм виборцям ефективним управлінням та постійною турботою про загальне благо, а опозиція повинна критикувати, маючи за мету мир», – пишуть єпископи Бурунді.

 

Серед ознак, які підтверджують тезу, що війна за владу вже триває, єпископи назвали вбивства і викрадення людей мотивовані політично. Церква закликає припинити такі дії і поважати права і гідність особи.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie