//

Єпископ Аквіла: Церква повинна користуватися своїм авторитетом

Єпископ Фарго (Північна Дакота, США) призвав священиків наслідувати авторитету Ісуса і не боятися виправляти інших на службі правді.


Єпископ Самуель Аквіла виступив з цим закликом минулої п'ятниці у Філадельфії на відкритті 10-го щорічного Симпозіуму з Духовності і Ідентичності єпархіальних священиків, організованого за підтримки Інституту формування священиків і Семінарії Сан Карло Барромео.


Після II Ватиканського Собору світ і Церква переживають часи, коли авторитет береться під сумнів, а його використання стає складним завданням», - заявив він.


«Сьогодні присутні скептицизм, сумніви, розбіжності і виклики, які діють проти авторитету». «У Церкві  це відбувається особливо складно, тому що світська культура підриває будь-який авторитет, який належить Богові, і перетворює людину на бога», - визнав єпископ.


«Навіть якщо ми знаходимося в світі, - продовжив він, - ми належимо не світу, а Христу і авторитет повинен використовуватися так, як ним користувався Ісус - на службі Отцю, правді і тим, хто довірений нашій турботі».


«Проживаючи Учительство Христа, єпископ і священик несуть відповідальність за знання Письма і Катехизму і любов до них, правильно навчаючи тому, що отримане від Христа і передається в Церкві».

Єднання з Христом


Прелат підкреслив, що все це необхідно робити «в глибокому внутрішньому єднанні з Христом», тобто «відкласти вбік свої особисті думки і дивитися очима і серцем Христа».


«Інколи Ісус прямо закликав людей до навернення», - зазначив прелат. «Ця безпосередність  здається нам недоречною сьогодні».


Тому єпископ закликав наслідувати приклад Ісуса і мови, яку він використовував, що змушує  нас аналізувати методи, якими ми направляємо віруючих, включаючи священиків і єпископів, і говорити правду, особливо тим, хто стверджує, що він з Христом і його Церквою, але не приймає вчення Ісуса і Церкви».


«Єпископи і священики повинні повернутися до загального використання авторитету Христа, засвідченого в Євангелії», - сказав він. «Якщо ми не використовуватимемо цей авторитет, вагатимемося в його застосуванні, або будемо сумніватися в ньому, то тоді це приведе нас до того, що ми залишимо в руках брехні розуми і серця віруючих і вони продовжать йти шляхом людей, а не шляхом Бога».


«Ісус є пастир, який вчить нас єпископів, священиків і майбутніх священиків, як потрібно проживати пастирський авторитет, який Він і Святий Дух вручають нам в день нашого свячення», - заявив єпископ Аквіла.


«Ісус має авторитет, який він отримує від Отця. І він служить Отцю».


«Слухаючи голос Ісуса, ми помічаємо, що всередині авторитету знаходяться послух і любов».

Навчання в семінарії


Єпископ  попросив приділяти особливу увагу «формуванню сердець семінаристів», щоб «допомогти їм прийняти в своїх серцях бажання Ісуса і підготувати їх також до слухняного прийняття авторитету, який Ісус вручить їм в день свячення».


Єпископ підкреслив чотири практичні методи підготовки семінаристів до того, щоб їх серця «приймали бажання Ісуса»: Божественне читання, школа Назарету, таїнство примирення і щоденна служба Євхаристії.


«Семінарист, маючи бажання Ісуса, відчуває себе покликаним повністю присвятити себе Отцеві і Церкві», - сказав він.


«Використовуючи авторитет правління Христа, також і ми, якщо ми матимемо серце Христа і його любов, опинимося з Ним на хресті», - додав він.


«Саме такий був приклад Святого Петра і Святого Павла, Святого Джованні Фішера і багатьох інших єпископів і священиків-мучеників впродовж історії Церкви».

 


«Проживання пастирського авторитету Ісуса в любовному послусі приведе нас на Хрест, як нас привів туди Він заради нашої любові до Отця з серцем Ісуса».

 

Джерело: www.catholic.uz