//

Єгипетські християни бояться ісламізації країни

Християни-копти побоюються, що в Єгипті дійде до встановлення ісламського права шаріату. Такий сценарій може стати реальним, якщо до влади прийде Мусульманське Братство, яке оголосило, не чекаючи на офіційні результати голосування, що переможцем у президентській гонці став їх кандидат Мохамед Мурсі.

 


Єгипетський єзуїт та ісламознавець о.Халіл Самір підкреслює, що у теперішній ситуації може дійти до збройного протистояння між Мусульманським Братством і тимчасово керуючою країною Найвищою Військовою Радою.
«Існує небезпека того, що військо намагатиметься перейняти владу так, як за часів Мубарака. З другої сторони, військова інтервенція могла би повернути порядок, що стосується несправедливої діяльності однієї групи щодо решти народу. Те, що Мусульманське Братство, не чекаючи результатів виборів, оголосило переможця, обіцяє, що вони не намірені поважати зобов’язуючий закон. Позитивною в той же час є чисельна участь християн у виборах. Це показує, що вони почуваються громадянами, відповідальними за майбутнє країни. Голос за президента Ахмеда Шафіка був виразно антиісламським » - пояснює єзуїт.

 


О.Халіл Самір ТІ підкреслює, що у теперішній ситуації коптійські християни бояться загального впровадження ісламського права шаріату. Це породжує неспокій, оскільки таке право базується не на писаній букві закону, а на індивідуальних рішеннях мусульманських улемів, які можуть бути дискримінуючими і вражати релігійну свободу інших громадян.
 

 

За матеріалами: radiovaticana.org