//

Єгипет після смерті Шенуди III

Християнський світ втратив одного з найкращих і зразкових релігійних лідерів – написав кардинал Петер Ердо в телеграмі зі співчуттями у зв'язку зі смертю Коптського Патріарха Шенуди III. Від імені голів єпископських конференцій Європи він пообіцяв молитися за всю християнську спільноту в Єгипті, що постраждала від смерті Патріарха.


Великим прихильником християнсько-мусульманського співробітництва назвав Шенуду ІІІ, що помер 17 березня, голова Всесвітньої Ради Церков. Пастор Олав Фіске Твейт додав, що його ініціативи у сфері міжрелігійного діалогу є дуже важливим внеском в єдність всіх єгиптян. У тому ж дусі висловився представник сунітського університету Аль-Азхар.

 

До Каїру линуть співчуття з усього світу. На додаток до Бенедикта XVI, телеграми надіслали й інші релігійні лідери та політики. Барак Обама назвав Шенуду III "адвокатом толерантності та діалогу". Ізраїль цінує його внесок у братерство і релігійне співіснування в Єгипті, а Іран – боротьбу за справедливість і мир.

 

У коптському катедральному соборі в Каїрі натовпи християн вшанували пам'ять Патріарха, по всій країні люди збираються на молитви. Військовий уряд дав християнам Єгипту відпустку на три дні й зробив все можливе для того, щоб церемонія відбулася гідно та безпечно.  Черга до собору простяглася на кілометр і складається з десятків тисяч коптів. В аеропорту Каїру з’являються паломники з коптської діаспори, щоб взяти участь у похороні улюбленого Патріарха.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie