//

Єдність церкви буде тоді, коли її прагнутиме народ, - Блаженніший Любомир Гузар

«Для створення патріархату упродовж останніх 50 років зроблено дуже багато. Я був дуже близько до тих, хто в 60-х і пізніших роках діяли в різного роду патріархальних товариствах чи інших ініціативах, і я можу сказати, що в тих часах, хоча був величезний ентузіам, але було мало розуміння, що таке патріархат», - про це зазначив Блаженніший Любомир Гузар під час зустрічі у «Львівській Політехніці».

 

«Сьогодні, 50 років пізніше, ми зробили величезні кроки вперед для розуміння, що таке патріархат. Ми починаємо розуміти, що це - єдність нашої церкви», - зазначив кардинал Л. Гузар.

 

Л.Гузар додав: «Патріархат – це засіб, щоб цю єдність зробити дійсною і плодовитою, щоб вона справді відбувалася. Митрополит Шептицький у 1921 році на конференції у Римі виголосив: «Чого нам потрібно, щоб була єдність в церкві? Потрібно, щоб народ прагнув цієї єдності».

 

«Дуже часто ми уявляємо собі, що єдність церкви – то є договори між єпископами. Так воно не буває. Справжня єдність церкви буде тоді, каже митрополит Шептицький, коли народ, не тільки єпископи, духовенство, монашество, але всі будуть прагнути єдності. Тому нам треба, перше всього, виховувати себе і інших у дусі щирого бажання єдності, – говорив блаженніший Любомир Гузар. - А друга річ - щонайменше стараймося не робити нічого, що в будь-який спосіб могло б противитися єдності. Не ображаймо один одного, підтримуймо один одного, заохочуймо один одного. І це будуть перші дуже солідні кроки для здійснення нашого щирого бажання, щоб Церква Христова щонайменше в Україні між українцями була б такою, як за часів Володимира Великого».


Джерело: ZAXID.NET