//

Яким повинен бути священик?

"Яким повинен бути священик?" - про це глава ватиканської Конгрегації в справах  Духовенства кардинал Мауро П’яченца роздумував 3 жовтня разом з американськими священиками. «Церква в стані витримати всі атаки і напади, але не встоїться, якщо священики затратять свою ідентичність, уподібняться до цього світу» - наголосив кардинал.

 


Для того, щоб показати, на що здатний священик, свідомий своєї ідентичності, ватиканський єрарх пригадав історичні уроки, особливо дослідження х життя концтабору Дахау. Після війни виявилося, що всі в’язні узгоджено свідчили про те, що категорією осіб, які найкраще переносили умови табору і найсильніше опиралися нацистському режиму, були власне католицькі священики.

 


Кардинал П’яченца зауважив, що і сучасні священики здійснюють свою місію у несприятливих умовах. Якщо добре розуміють своє покликання, то стають запереченням головних тенденцій цього світу. В такій ситуації, очевидно, появляється спокуса зредукувати своє християнське послання до того, що готова прийняти сучасна людина. Але постава священика повинна бути зовсім зворотною – підкреслює кардинал. Він повинен піднімати людину до висоти планки, яку йому ставить Євангеліє. Священик, який того не розуміє, уподібнюється до цього світу і пристосовується до його очікувань. Таким чином він стає безвартісним, перестає бути закваскою змін.

 


Сьогодні всі говорять про потребу реформ і змін, але ми рідко визнаємо, що зміни потребують в першу чергу людські серця. Власне це і повинне бути особливим полем діяльності священика, оскільки Таїнство Священства дає йому виняткову ласку, яка дозволяє вникати в глибину сердець. Очевидно, це вимагає великого відчуття такту і рівноваги. Священик повинен бути одночасно великий і малий. Шляхетний як король і простий духом і природній як селянин. Ніколи не повинен згинатись перед ворогами, але завжди повинен бути схиленим над убогими і найменшими – сказав американським священикам префект Конгрегації в справах Духовенства.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie