//

Як Рауль Кастро став "міністрантом"

Перший день паломництва Бенедикта XVI на Кубу відзначився катехизацією. Під час Літургії, яку відслужили в понеділок удень на площі Антоніо Масео в Сантьяго-де-Куба, прозвучали слова про велич Божого милосердя, знаком якого на Кубі є фігура і культ Діви Марії Милосердя з Ель-Кобре.

 

Кубинці отримали гарну інтерпретацію віри і духовне послання, що закликає прийняти Боже милосердя і керуватися принципом милосердя у взаєминах. Так Папа відповів на прохання кубинського єпископату зміцнити віру народу.

 

Але є й парадокси папського паломництва. Серед тих, хто приймав участь в богослужінні у Сантьяго, було багато робітників фабрик, студентів, школярів, яких залучили до участі в урочистостях спеціальними розпорядженнями органів влади. Навіть члени партії та комуністичної молодіжної організації повинні були зайняти призначені сектори і насправді це зробили.

 

У коментарях самі кубинці дивуються, дещо жартівливо, надзвичайною релігійною діяльністю Рауля Кастро. Спочатку він дуже побожно привітав Папу Бенедикта XVI  в аеропорту, а потім з'явився на Літургію в Сантьяго, де знову заговорив у кінці Служби. Жартують, що до цього часу на Кубі ніхто не знав, що Рауль є "міністрантом". Не виключено, що це є таким собі "ходом конем", щоб отримати прихильність своїх співвітчизників.

 

За візитом Бенедикта XVI пильно спостерігають кубинці, трансляцію з Сантьяго люди дивилися в ресторанах, перукарнях і, ймовірно, у всіх будинках, що можна було побачити, йдучи вулицями Гавани. Не дивилися цієї трансляції тільки ті, які мусіли реалізувати свої бони на яйця і випічку, стоячи в досить довгих чергах.

 

Папа досі не висловився щодо демократії на острові, не кажучи вже про "Жінок в білому" тобто опозиціоністок, що перебувають в ув'язненні. Він приїхав, щоб зміцнити віру, а не підтримувати опозицію, і саме так сприймають присутність Бенедикта XVI кубинці.

 

У полудень Святіший Отець прибув до Гавани. Столиця і вся західна частина Куби, а також діаспора кубинських біженців, що прибула з Флориди, чекали наступного слова віри і надії, яке має бути проголошене на площі Революції в Гавані.

 

За матеріалами: wiara.pl