//

В'єтнамська влада переслідує хворого священика

Отець Нгуен Ван Лі, католицький священик із членів-засновників "Блоку 8406", руху, який вимагає кінця правління єдиної  партії у В'єтнамі, був знову заарештований. Ув'язнений в 2007 році  на термін восьми років, він був звільнений у березні минулого року через  важкий стан здоров'я.

 

Вчора, як повідомив отець Фан Ван Лой, поліція прибула в Нья Чанг, резиденцію єпископа міста Хюе, де жив священик,  і заарештувала його. Поліцейські викликали швидку допомогу, оскільки отець Лі Ван останніми роками був частково паралізований.


Його слабке здоров'я, поряд з критикою Ханою групами оборони прав людини, уряду США і Європейського союзу, спонукала владу зменшити термін тюремного ув’язнення до року, примусивши його до домашнього арешту у резиденції єпископа. З моменту свого домашнього арешту отець Лі почав направляти письмові скарги щодо серйозних порушень прав людини комуністичною партією та урядом В'єтнаму.

 

Отець Фан Ван Лой каже, що "перш, ніж поліція заарештувала отця Ван Лі,  вони попросили отця Вієн Ле Куанг, керівника офісу єпископа, підписати заяву. Священик написав, що «отець Ван Лі, як і раніше хворий. Він ще не оговтався від хвороби ". Поліція спочатку заперечувала, але в результаті прийняла документ, написаний отцем. За декілька хвилин вони заарештували отця Лі".

 

У березні поліція зустрічалася з отцем Лі, щоб попросити його написати заяву з проханням не повертатися до в'язниці, але прохання було рішуче відкинуте.

 

Відомо, що отець Лі був знову доставлений у в'язницю в Ха Нам району Кім Бенг провінції Ха Нам.

 

За матеріалами: AsiaNews.it