//

Владика Венедикт відвідав iконописну школу УКУ - «Радруж»

У суботу, 5 лютого 2011 року, владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ відвідав іконописну школу «Радруж», Українського Католицького Університету. Перед іконописцями університецька спільнота поставила надзвичайно важливе завдання, а саме: написання ікон до іконостасу студентського храму.

 

Усвідомлюючи важливість завдання, владика Венедикт молитвою і благословенням надихнув іконописців до втілення на дошці образу неописаного Бога, Богородиці, святих і праведних. Архиєрей зауважив що ікона є внутрішнім пережиттям Бога, досвід зустрічі з Ним і тому пишучи ікону, важливо зберігати мир серця.

 

В рамках відвідин УКУ, владика Венедикт, оцінюючи ревність для Божої слави і добра Української Греко-Католицької Церкви та самовіддане служіння на посаді ректора Українського Католицького-Університету, вручив о. Борису дектерт підписаний Главою УГКЦ, згідно якого, Блаженніший Любомир іменує всесвітлішого отця доктора - Митрофорним протоієреєм і наділяє правом носити митру та набедреник.

 

«Нехай ця нагорода буде для вас заохотою ще більше служити Богові, людям, Українському Католицькому Університету і нехай буде натхнення в тому, що правдиву нагороду ви отримаєте у Царстві Небеснім», - сказав владика Венедикт.

 

Отець Борис дякуючи за нагороду зауважив, що: «Кожна зустріч з Блаженнішим є джерелом натхнення, заохотою, піднесенням. Ці зустрічі є правдиві, бо він є правдивий і тому його увага до моєї особи, його добре слово і благословення для мене є дуже важливі. Прошу вас висловити Блаженнішому мою вдячність і пошану».

 

Після молитви владика Венедикт відвідав іконописну майстерню у якій мав можливість ознайомитися із напрацюваннями школи.

 

Джерело натхнення для організаторів і викладачів школи є старовинна українська ікона 15- 16 століть, що поєднує у собі кращі традиції східнохристиянської іконографії і неповторний місцевий колорит та народний творчий геній.

 

Нажаль, зразки цієї іконографії можна побачити переважно лише в музеях, тож мета школи – виховувати сучасних церковних іконописців, сформованих на ґрунті традиції. Основи навчання у Школі – дослідження старовинних ікон, їх техніки малярства і стилістичних особливостей, наслідування кращих творів древніх майстрів, осягнення їх техніки і способу творення ікони.

 

Ще один важливий компонент навчання – вивчення основ богослов’я, Святого Письма, літургійних текстів, історії Церкви, адже іконописець, це теж церковнослужитель, який має знати і розуміти основи життя Церкви.

 

В Школі «Радруж» діє стаціонарна програма навчання іконопису (5 днів на тиждень впродовж трьох років), яка дозволяє опанувати мистецтво іконопису і основи богословського розуміння сакрального мистецтва на справді професійному рівні. Для осіб, що не можуть навчатися стаціонарно, діє скорочена програма у форматі «суботньої школи» (щосуботи з 9:00 до 18:00). Окрім цього, кожного літа в липні діє Літня іконописна школа, що дає учасникам можливість присвятити три тижні часу виключно заняттям з іконопису, вивченню богослов’я ікони і молитві.

 

Школа намагається популяризувати кращі зразки українського сакрального мистецтва, організовуючи щорічні літні школи для іноземних студентів. З 2005 р. у Літній іконописній школі взяли участь десятки студентів з США, Канади, Голандії, Франції, Казахстану, Литви, Філіпін, Гонконгу та низки інших країн.

 

Докладніше про Школу і її програми можна довідатися дивіться на інтернет-сторінці: http://os.ucu.edu.ua

о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії
ФОТОРЕПОРТАЖ

Джерело: www.ugcc.lviv.ua