//

Владика Венедикт освятив меморіальну дошку Січовим Стрільцям в Яворові

Яворівщина відома світові не лише, як Батьківщина Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, тут також навчалися і працювали видатні українські культурні діячі: о. Михайло Вербицький, автор музики до національного гімну України , письменник о. Василь Загаєвич, письменник і педагог Осип Маковей, філософ і лікар Юрій Липа та багато інших видатних осіб.

 

В цей пам’ятний для українців день 1 листопада 2011 року з нагоди 93-ої річниці утворення ЗУНР, на центральній площі Яворова у присутності представників духовенства м. Яворова, депутатів місцевої, районної та обласної рад, та чисельної місцевої громади, владика Венедикт освятив меморіальну дошку полеглим жителям Яворівщини в роки національно-визвольної війни 1918-1919 рр.

 

Опісля, біля пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у  м. Яворові, було відслужено поминальну панахиду з нагоди 67-ї річниці з дня смерті Митрополита. Владика Венедикт Єпископ-помічник Львівський, звертаючись до жителів Яворівщини сказав, що: «прославляючи сьогодні Митрополита Андрея, потрібно згадати і тих юнаків, які віддали своє життя в часи Першої світової війни за волю України, коли змагалися в нереальних обставинах, але мали віру. Саме це єднає Митрополита Андрея і тих наших героїв, і нас може єднати разом з ними, коли ми будемо мати віру, що в Бога немає речей неможливих».

 

В свою чергу о. Степан Кобасяр протопресвітер Яворівського деканату від імені громади Яворова, подякував владиці за присутність на цих урочистостях, та його повчальне слово і пастирське благословення для жителів Яворівщини - земляків Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького.


Роман Соколенко
Прес-служба Львівської Архиєпархії