//

Владика Богдан Дзюрах взяв участь у бразильському Тижні родини

П’ятий рік поспіль у Куритибі (Бразилія) відбувається Тиждень родини. Його організовує Комісія душпастирства родини Куритибської єпархії Української Греко-Католицької Церкви. Цьогорічний Тиждень пройшов у м. Куритиба при катедральному храмі Святого Івана Христителя 20-28 серпня 2011 року.

 

Ще раніше з благословення Владики Володимира (Ковбича), Правлячого єпископа Куритибської єпархії, для покращення душпастирства родин в єпархії було вишколено групу лідерів. Сьогодні вони успішно допомагають душпастирям у забезпеченні духовної опіки над родинами.

 

Центральною складовою Тижня родини була спільна літургійна молитва. Щодня в катедральному храмі відбувалися Богослужіння, під час яких учасники Тижня застановлялися над своїм покликанням у світлі життя Пресвятої родини та молилися за укріплення у вірі своїх родин. Окрім того, душпастирі та спеціалісти з різних ділянок підготували низку богословсько-практичних конференцій на тему родини. Зокрема, учасникам було запропоновано такі заходи: «Родина – Божий скарб», «Я і моя духовність» (о. Іван Карпович), «Виховання та його виклики» (проф. Дірсе Косар). Остання тема, за свідченням учасників Тижня, є сьогодні особливо актуальною, тому що світ медіа часто вдирається в життя родини, спричиняючи дезорієнтацію в цінностях з боку молодого покоління та утруднюючи батькам виховання своїх дітей.

Закінчився Тиждень родини урочистою Архиєрейською Літургією, яку очолив Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. Владика Богдан перебуває у Бразилії з нагоди проведення у цій країні V сесії Патріаршого Собору УГКЦ та цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ. З Секретарем Синоду співслужили о. Йоаким Сидорович, парох катедрального собору і ректор єпархіальної семінарії, і о. Едісон Бойко, член Пресвітерської ради та Колегії єпархіальних радників Куритибської єпархії.

 

Владика Богдан у своїй проповіді подякував присутнім за збереження української національної ідентичності та її християнського характеру. Саме в родинах, підкреслив проповідник, зберігаються та передаються найважливіші для кожного християнина-українця цінності: свята віра, любов до рідного обряду та вірність київській церковній традиції, усвідомлення власної культурної та національної приналежності. «Від духовного стану родини залежить майбутнє людства - ось чому Церква вважає турботу про родину одним із пріоритетів у своєму служінні. З іншого боку, диявол, коли прагне знищити Церкву, обов’язково атакуватиме родину», − застеріг Владика Богдан. У світлі недільного Євангелія 11-ї неділі по Зісланні Святого Духа, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ вказав на молитву та взаємне прощення як могутні засоби укріплення віри та любові між членами родини.

 

Слід зауважити, що Тиждень родини є складовою частиною ширшого відзначення різних покликань у Церкві, яке проходить у серпні в Куритибській єпархії УГКЦ. Так, перша неділя серпня тут присвячена вшануванню покликання до священичого служіння; друга неділя − батьківству (покликанню матері вже традиційно присвячена друга неділя травня); третя неділя – покликанню до богопосвяченого життя, а четверта неділя – покликанню мирян у Церкві та катехитів.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ