//

Вітальне слово Папи Бенедикта XVI на Кубі

Виголошуючи свою першу промову на Кубі, 26 березня 2012 р., під час церемонії привітання в Сантьяго-де-Куба, Бенедикт XVI, насамперед, подякував Президенту за гостинність та за вітальне слово, через яке він також передав «почуття пошани до Наступника святого Петра з боку уряду та кубинського народу», а звертаючись до всіх присутніх, зазначив: «Завжди маю вас в своєму серці та своїх молитвах, а це ще більше відчувалося у дні, коли наближалася так бажана хвилина відвідати вас, що, дякувати Богові, я зміг здійснити».

 

«Прибуваючи до вас, не можу не згадати про історичний візит на Кубу мого попередника, блаженного Івана Павла ІІ, який залишив незгладимий слід в душі кубинців», – вів далі Бенедикт XVI, додаючи, що приклад та навчання попереднього Папи для багатьох є орієнтиром, як для віруючих, так і для невіруючих, а його відвідини цього острова були немов ніжний бриз, який додав ревності Кубинській Церкві, оновлюючи в багатьох усвідомлення важливості віри та просвітлюючи надію. «Одним з важливих плодів того візиту, – зазначив Папа, – було започаткування нового етапу в стосунках між Церквою та Кубинською державою, в дусі більшої співпраці та довіри».

 

Римський Архиєрей висловив радість з приводу того, що може розділити радість місцевих вірних з нагоди святкування чотирьохсотріччя знайдення статуї Пречистої Діви Милоседя дель-Кобре. Набожність до Пресвятої Богородиці, за його словами, відіграла велику роль в історії народу, «підтримувала віру та заохочувала захищати та поширювати все те, що вчиняє гідними людські умови». «Йдучи слідами численних протягом цих століть прочан, також і я бажаю прийти до місцевості Ель-Кобре, щоб впасти ниць перед Богоматір’ю, щоб подякувати Їй за численні заступництва за всіх Її дітей та просити Її допомоги в тому, щоб скеровувала шляхи цього народу на стежки справедливості, миру, свободи та примирення», – сказав Бенедикт XVI.

 

«Прибуваю на Кубу, – вів далі Папа, – як паломник милосердної любові, щоб утверджувати братів у вірі та підбадьорювати в надії, яка народжується з присутності в нашому житті Божої любові». Святіший Отець, приєднуючись до справедливих прагнень та найблагородніших поривів всіх кубинців, зазначив, що сьогодні багато частин світу переживають непростий час економічних труднощів, які чимало осіб пов’язують з «глибокою кризою духовного та морального характеру, що залишила людину без цінностей та незахищеною перед амбіціями та егоїзмом певних потуг, які не мають на меті справжнє добро людей та родин». Папа додав, що далі не можна прямувати «в цьому моральному та культурному напрямку». За його словами, справжній поступ, натомість, потребує етики, яка ставитиме в центрі людську особу та зважатиме на її найавтентичніші потреби, особливо, в духовному та релігійному вимірі.

 

«Дорогі друзі, – сказав Бенедикт XVI, – я переконаний, що Куба, в цей такий важливий для своєї історії момент, вже дивиться у своє завтра, а тому докладає зусилля для того, щоб оновити та розширити свої горизонти, цьому допомагає та величезна спадщина духовних та моральних цінностей, які сформували її найсправжнішу самобутність». До поширення цих цінностей, за словами Папи, – завдяки невтомному душпастирському служінню, долучилася також і Церква. «Молю Господа Бога про те, щоб Він пребагато благословив цю землю та її дітей», – сказав на завершення Святіший Отець, бажаючи, за заступництвом Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре, майбутнього, повного надії, солідарності та згоди.

 

Джерело: Радіо Ватикан